Китайска компания проучва България за инвестиция от над 600 млн. евро

OFFNews 08 май 2023 в 11:02 3413 0

Никола Стоянов и посланика на Китай

Снимка Министерство на икономиката

Министър Никола Стоянов и посланик Дун Сяодзюн

Китайска компания проучва България за инвестиция от над 600 млн. евро.

Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов на среща с посланика на Китайската народна република в България Н. Пр. Дун Сяодзюн.

„Има интерес за инвестиции и в автомобилната индустрия и преработката на метали, като сме в напреднали разговори с няколко китайски компании“, допълни министърът. 

България ще възстанови Службата си по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Пекин, бе съобщено още по време на разговора. „Българският износ все още се ограничава в рамките на малък асортимент от стоки и ние имаме амбицията, а и предпоставките да променим това“, подчерта Никола Стоянов. По думите му затова е взето решение страната ни да има двама търговски представители – в Пекин и Шанхай. 

Н. Пр. Дун Сяодзюн подчерта, че през следващата година предстои да се отбележат 75 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китайската народна република.

„Имаме много добри и силни връзки, и на тяхната основа можем да постигнем много повече в икономическата област“, подчерта китайският дипломат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови