Извънредното положение спря 36 проекта по регионалната оперативна програма

OFFNews 25 април 2020 в 15:45 2238 0

Спрени заради извънредното положение са 36 проекта по Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), съобщи зам.-министърът и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова пред Дарик радио.

Договорите по ОПРР са 617. Спрените са общо 50.

Временното спиране е заради невъзможността на фирмите изпълнители да доставят материали от чужбина или да осигурят мерки за защита на работниците.

Договорите са от всички сфери, към които е насочена програмата.

Според Николова броят на спрените е "пренебрежително малък" на фона на общото изпълнение.

“Ако в началото бяхме взели решение административно да спрем проектите заради извънредното положение, щяхме да получим много негативни ефекти от липса на работа за строителния сектор и всички съпътстващи дейности. Затова направихме разумна крачка и дадохме възможност да се спрат само договорите, които не могат да се изпълнят по обективни причини. Програмата не бива да спира, защото това крие риск и от неизпълнение в края на програмния период“, посочи още заместник-министърът в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

От ОПРР бяха пренасочени 40 млн. лева за Министерството на здравеопазването, от които авансово са преведени 14 млн. лева, с които ще се купят 317 респираторни апарати за държавните болници с инфекциозни отделения. Над 8 млн. лева ще отидат за защитни облекла, маски, очила, ръкавици и за осигуряване на 20 000 литра дезинфектанти. Ще бъдат закупени и над 70 000 PSR теста и 18 000 бързи теста.

В рамките на ОПРР са отделени и над 164 млн. лв. за реформа на Спешна помощ. С тях ще се ремонтират и преоборудват със съвременна техника всички спешни центрове в страната, както и 34 спешни отделения в държавните областни болници, ще се изградят и нови лаборатории до 2023 г.

Предвидена е и доставка на 400 нови линейки, от които 182 вече са в центровете. 20 млн. лв. са осигурени за хеликоптери за спешната помощ, допълни Николова.

Въпреки извънредното положение Управляващият орган на ОПРР работи активно, увери тя. Вече е отворен 100% от ресурса на програмата, който е над 3 млрд. лв. Към днешна дата са договорени 90% от него, или около 2,8 млрд. лв. Над 200 договора със стотици проекти вече са завършени.

Администрацията му работи изцяло електронно, което е утроило скоростта на работата - по думите на Николова. "Приемаме по интернет всички документи по подаване и отчитане на проектите и спестяваме хартията. Всички публични събития са онлайн, нямаме никакво забавяне."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови