Изправи се! Мутри вън! искат трудовите книжки да са електронни

OFFNews 22 април 2021 в 11:00 4110 0

8 депутати от "Изправи се! Мутри вън!" внесоха законопроект за изменение на Кодекса на труда, с който предлагат трудовите книжки да станат електронни. 

В мотивите си Мария Капон, Николай Хаджигенов, Валентина Василева, Арман Бабикян, Драгомир Ошавков, Светослав Колен, Андрей Вълчев и Станчо Ставрев пишат, че на фона на електронните възможности хартиената трудова книжка стои архаично. 

С предложените промени депутатите допълват, че ще бъдат премахнати част от неудобствата, като трудно разчитане на записи, поставяне на печати върху текста, избледняване на химикала и изхабяване на хартията. Като неудобство е посочена и липсата на единен стандарт при попълването на трудовите книжки, както и загубването на книжката и издаването на нова. 

"Целта е да бъдат минимизирани негативните последици за работещите при загуба и унищожаване на трудовата книжка или липса на печати и подписи, както и да се повиши контролът и да се намалят трудово-осигурителните измами", е посочено още в мотивите на народните представители. 

Те предлагат, когато работникът постъпи за първи път на работа, да му се издаде автоматично ПИК, а в срок от 5 дни работодателят да му издаде електронна трудова книжка, като по този начин ще отпадне задължението на служителя да пази и предостави при поискване хартиената книжка. 

С внесения законопроект отпаднат изискванията за издаване на нова трудовата, ако е изгубена. Услугата за издаването на електронна трудова книжка ще е безплатна. Промените ще влязат в сила една година след обнародването им в Държавен вестник, за да има период, в който всички хартиени книжки да бъдат електронизирани от работодателите и администрацията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!