Генералният директор на Росатом посети площадката на експерименталния реактор ИТЕР във Франция

OFFNews 12 септември 2017 в 12:03 3636 0

Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов направи работно посещение на площадката на строящия се международен термоядрен експериментален реактор ИТЕР в Кадараш (Франция).

Визитата е по покана на генералния директор на Международната организация ИТЕР Бернар Биго. 

Посещението на Лихачов е свързано с прехода на проекта ИТЕР в етап на пълномащабна практическа реализация. Прогресът е виден не само на площадката, но и при доставката на компонентите, в това число и руско производство.

„Усвояването на енергията на термоядрения синтез ще открие пред човечеството грандиозни научни и технологични перспективи. Затова Русия, която притежава уникален опит в сферата на ядрените и термоядрените изследвания, е на преден план в проекта ИТЕР и дава фундаментален принос в осъществяването му. Важно е да се отбележи и това, че самата концепция на този международен проект – токамакът, е разработена в Русия“, отбеляза Лихачов по време на посещението.

Русия създава за ИТЕР ключови компоненти за реакторния комплекс и друго високотехнологично оборудване.

Свръхпроводници, жиротрони (които приличат на гигантски микровълнови печки), елементи за защита и диагностика – руските предприятия отговарят за повече от 25 уникални системи. При това „Росатом“ не само споделя уникални технологии, но и получава достъп до най-добрите разработки на чуждестранните си партньори.

„Русия винаги е била и остава образцов партньор, който напълно изпълнява всички свои задължения в срок“, заяви Бернар Биго.

Участието на Русия в ИТЕР е възможност за поглед отвъд технологичния хоризонт и за сформиране на научно-производствена база за собствени бъдещи проекти в областта на термоядрения синтез.

„Разработването и производството на оборудване за ИТЕР решава две важни задачи. Първо, допълнително натоварване на мощностите на предприятията на „Росатом“, създаване на нови продукти и усвояване на уникални компетенции. Второ, получените в хода на проучванията резултати умножават потенциала на руската атомна наука. ИТЕР е важен за нас като полигон за решаване на практически задачи, свързани с енергетиката на бъдещето, с увеличаване на ролята на Русия на световния технологичен пазар“, коментира Лихачов.

В проекта за изграждане на международния термоядрен експериментален реактор ИТЕР участват общо 35 страни – включително 29 държави от ЕС, както и САЩ, Индия, Китай, Япония, Южна Корея и Русия. Пускането на реактора и получаването на първата плазма е предвидено за 2025 г.

По време на посещението си във Франция Алексей Лихачов се срещна и с президента на Комисариата по ядрени и алтернативни енергийни източници на Франция (CEA) Даниел Верверд и заедно с него посети площадката на строящия се изследователски реактор „Жул Хоровиц“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови