Финансовото министерство показа за какво са похарчени 9 млрд. лева за 9 дни

OFFNews 09 юни 2022 в 06:48 4647 1

Разходи МФ

Снимка Министерство на финансите

Министерство на финансите показа късно снощи структурата и вида на разходите за декември миналата година, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов напусна коалицията и заяви, че правителството на Кирил Петков е изхарчило най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лева за 9 дена.

Традиционно през декември са концентрирани значителни по размер разходи, които превишават отчетените през предходните месеци на годината. През последните 20 години, без изключение, включително и за годините, за които в годишен план е отчетен бюджетен излишък, размерът на разходите през декември е съществен. Статистическите данни на Министерството на финансите показват, че през всичките години след 2000 г. бюджетните разходи по КФП за декември превишават постъпленията за месеца и на месечна база е отчетен дефицит по КФП. Причините за това са различни, но основните са: 

- Сезонният характер на редица разходи и тяхното нарастване през есенно-зимния период в рамките на одобрените разходи за годината;
- Сезонност при капиталовото строителство и ремонта на инфраструктурни обекти, във връзка със строителния сезон и процедурите по ЗОП;
- Преструктуриране на разходите и одобряване на допълнителни разходи за приоритетни политики, мерки и проекти;
- Одобряване на допълнителни разходи с решение на Народното събрание и/или с актуализация на бюджета и други.

Основната част (77,6 %) от разходите за декември 2021 г. са отчетени от две бюджетни системи – държавен бюджет (41,6 %) и бюджетите на социално и здравноосигурителните фондове (36,0 %). Следват отчетените разходи по бюджетите на общините (13,6 %), разходите по бюджетите по чл. 13, ал. 3 и ал. 4 от Закона за публичните финанси и Селскостопанската академия (6,2 %) и разходите по сметките за средства от ЕС (вкл. ДМП) - с относителен дял в общо разходите по КФП от 2,5 процента. 

Основните направления, по които нарастват разходите за декември 2021 г. спрямо отчетените за същия месец на предходната година са социалната сфера и прилаганите през 2021 г. нови програми за компенсиране на небитовите потребители на електрическа енергия за справяне с последиците от съществените и неблагоприятни колебания на цените на електрическата енергия, в т.ч.: Министерство на енергетиката +1,297.3 хил. лв., ДОО + 818.9 хил. лв., Общо: +2,116.2 хил. лв. 

Наблюдава се и намаления по други бюджети, с което нетният ръст на разходите по КФП за декември 2022 г. спрямо същия месец на 2021 г. е в размер на 1,149.1 хил. лв., който е по-малък от посочения ръст в Министерство на енергетиката. 

От разходите по държавния бюджет посочените в таблицата първостепенни разпоредители с бюджет формират 82,2% от разходите за декември 2021 година. С най-голям размер е Министерството на енергетиката (1 316,4 млн. лв.). 

По-подробна информация за разходите тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

1

230 млрд баксов

09.06 2022 в 09:07

Вдигане на разходите за пенсии и др. социални и компенсиране на бизнеса за скъпия ток.
Кое не му е ясно на Славчо?
Да сваляш правителство в такъв момент без никакви аргументи е свръх безотговорно и показва явна зависимост от задкулисието.
 
X

Да помогнем на украинските деца!