Феномен - българите теглят повече кредити въпреки COVID-19

OFFNews 04 декември 2020 в 10:11 3395 0

Част от бизнесите няма да преживеят пандемията. Ще има фалирали фирми, затворени ресторанти, което ще доведе до ръст на лошите кредити, но очаквам да е малък. Това прогнозира в сутрешния блок на бТВ кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Не очаквахме такава втора вълна на разпространение на COVID-19. Част от бизнесите са изцяло затворени, което означава, че не могат да генерират приходи, а хората, заети с тях, не получават заплати. Тези 24 лева на ден, няма да стигнат за обслужването на кредитите им“, казва експертът.

Тошев цитира данни, според които разсрочените кредити при първата ковид вълна са над 9 млрд. лева - 7 млрд. лева - на бизнеса и 2 милиарда на гражданите.

Всички, които излязоха в неплатен отпуск или останаха без работа, подадоха молба и използваха максималният срок за разсрочване на задълженията, бизнесът – също. Сега, когато тези хора са останали пак без доходи, вероятно ще удължат с три месеца кредитната ваканция“, заяви кредитният консултант.

Тошев посочи, че прогнозите на повечето икономисти са, че още от средата на следващата година ще започне бързо възстановяване и край на пандемията.

Наблюдава се феномен - ръст на новоизтеглените кредити. С 12 процента повече са ипотечните кредити и с 5% потребителските, каза той.

Според него това се дължи на факта, че в някои сектори на икономиката пандемията не само, че не носи щети, а отчитат ръст. Като такива Тошев посочи енергетиката, информационните технологии и фармацевтичния бизнес. 

„Хората, които изпаднат в затруднено положение, в никакъв случай да не търсят нови кредити, за да покриват старите, а да потърсят финансиращата ги институция и вариант да се справят с това задължение“, съветва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!