Ексклузивно Президентът избра Димитър Главчев за служебен премиер

Емил Караниколов: Безвъзмездни средства от ЕС ще бъдат насочени към дребния бизнес

OFFNews 12 април 2020 в 11:10 2481 0

„Моделът 60/40 е правилен... По оперативните програми извоювахме доста възможности, по „Иновации и конкурентоспособност“ постигнахме покриване на широк спектър от бизнеса, който предоставя услуги - хотели и ресторанти. Досега средствата се даваха - 80% от Европа, 20% от лицето, което кандидатства за финансиране. Сега имаме съгласие те да бъдат 100% безвъзмездни, без самоучастие. Предстои изваждане на безвъзмездни средства от ЕС, които ще бъдат насочени и към най-малкия бизнес“.

Това коментира министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНР.

Той подчерта, че всичко трябва да бъде съгласувано между държавата, работодателите и работниците и че секторите на хотелиерството и ресторантьорството ще се оправят, когато българите със заплати решат, че ще могат да заделят пари да отидат на ресторант и на почивка.

Според Караниколов с всеки изминал ден проблемите в различните сектори нарастват, но „трябва да видим къде ще е краят на тази инфекция от коронавируса и кои сектори как ще пострадат“.

Министърът уточни, че забрана за внос на плодове и зеленчуци и разчитане само на родните производители крие опасност от реципрочна проява от другите страни, което ще засегне нашите производители:

„Такива мерки трябва да се предприемат след дълбоки икономически анализи. При срещите ми с представители на този бранш никой не е отправял такова искане“, каза Караниколов.

По повод скандалите в Българската банка за развитие (ББР) и отстраняване на нейтия шеф и членовете на борда икономическият министър заяви: „ББР е важна по отношение на това, което се случва в световната икономика, и начина за подпомагане на малкия и на средния бизнес. Нека мине кризата, да видим социалните, здравните и икономическите последици, а след това да се вземе решение за бъдещето на ББР“.

Емил Караниколов припомни, че винаги е подкрепял влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната:

„Това означава доверие от всички страни, които са в еврозоната, към нашата и това означава по-висок рейтинг за България, както и по-голям инвеститорски интерес. Имаме шанс и трябва да се възползваме от него“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови