Екоорганизация инспектира плаваща АЕЦ на Росатом

OFFNews 28 септември 2018 в 10:51 1644 0

На 26 септември в Мурманск се проведе техническа обиколка на мястото на стоянката на плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“. Посещението бе организирано от руската корпорация „Росатом“.

Събитието се състоя в рамките на XI регионален форум-диалог „Сътрудничество за устойчиво развитие на Арктика“.

Участие в посещението на уникалния атомен обект взеха представители на международната екологична неправителствена организация „Белона“. По думите на генералния мениджър на организацията Нилс Бьомер, „Росатом“ демонстрира прозрачност по отношение на осъществяването на проекта за създаване на плаваща атомна топлоелектрическа централа (ПАТЕЦ).

„Това е нашето първо посещение на борда на плаващия енергоблок. Интересуваме се от всички въпроси и действия, свързани с ПАТЕЦ. Горивото не е още докрай заредено в реакторите и на първо място се интересуваме от процеса на зареждане и последващото пускане на реактора“, каза той.

Бьомер оцени готовността на „Росатом“ да покани на борда на плаващия енергоблок всички желаещи и заяви, че „Белона“ ще следи внимателно по-нататъшното реализиране на проекта.

В момента в Мурманск се извършва зареждането на реакторите с гориво, което започна през лятото. По думите на заместник-ръководителя на Дирекцията по изграждане и експлоатация на ПАТЕЦ Дмитрий Алексеенко, зареждането на първи реактор вече е завършено, а вторият реактор ще бъде зареден до края на годината. След това започват комплексните швартови изпитания. Готовността на плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“ се оценява на 99,65%. Въвеждането на ПАТЕЦ в експлоатация в сибирското пристанище Певек на полуостров Чукотка е планирано за декември 2019 г.

Плаващият енергоблок (ПЕБ) „Академик Ломоносов“, проект 20870, е основен проект от серия мобилни транспортабилни енергоблокове с малка мощност. Той е предназначен за експлоатация в състава на плаваща атомна топлоелектроцентрала (ПАТЕЦ) и представлява нов клас енергийни източници на базата на руска технология за ядрено корабостроене. Това е уникален и първи в света проект на мобилен транспортабилен енергоблок с малка мощност. Той е предназначен за експлоатация в районите на Крайния Север и Далечния Изток. Основната му цел е да осигурява на енергия за отдалечени промишлени предприятия, пристанищни градове, газови и нефтени платформи, разположени в открито море. 

Понастоящем „Росатом“ вече разработва второ поколение ПАТЕЦ – оптимизиран плаващ енергоблок (OFPU), който ще бъде по-малък от своя предшественик. Предполага се, че той ще разполага с два реактора тип RITM-200M, всеки с мощност 50 MW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови