Брюксел отпуска 628 млн. лева за 40 км от магистрала 'Струма'

OFFNews 09 ноември 2017 в 15:31 3342 1

Снимка АПИ

Европейската комисия одобри проекта и отпусна 628 млн. лева за изграждане на 40 км от автомагистрала "Струма" в участъците Благоевград - Крупник, Кресна - Сандански и тунел „Железница“. Националното съфинансиране е в размер на 111 млн. лева.

Строителството на участъка "Благоевград - Крупник" беше започнато на 31 август и в момента е в начален етап на изпълнение. Дейностите по строителството на отсечката „Кресна – Сандански“ започнаха през септември миналата година, а физическият напредък на обекта скоро ще достигне 50%. В момента се провеждат обществените поръчки за изграждането на тунел „Железница“, с прогнозна стойност 250 млн. лева. Участъкът е разделен на три части, а срокът за изпълнението им е редуциран на 3 години.

С друго решение от днес, Европейската комисията одобри предложеното от българска страна изменение на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020. С промените се прецизира обхвата на жп проектите, заложени за финансиране по програмата, като отпадат жп участъци, за които вече има осигурени средства от Механизма за Свързана Европа. Това са жп отсечките Волуяк – София – Елин Пелин, Костенец – Септември и жп възел Пловдив.

Предвижда се разширение на обхвата на проекта за подготовка на жп линията Радомир – Гюешево, с цел да обхване цялото направление от София до границата с Македония. Изменен е също и планът за реконструкция на гарови комплекси, като жп гара Чирпан се заменя от жп гара Карнобат. В проекта за модернизация са включени още гарите Стара Загора, Нова Загора, Казичене, Искър и Подуяне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

1

Emigirl

09.11 2017 в 17:08

Вече и пари имаме за магистралата, не е ли редно да я довършим и да спасим стотици човешки животи
 
X

Подкастът на OFFNews