Бившата ДКХ е ощетила бюджета с 557 милиона заради лотариите на Васил Божков

Докладът на АДФИ вече е изпратен на прокуратурата

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2021 в 12:11 4882 0

Държавният бюджет е ощетен с 556 872 283 лева от схемата със заниженото облагане на лотариите на магната Васил Божков заради занижен контрол от страна на бившата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). Това е установила втората проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщават от финансовото министерство.

В доклада се установява, че за проверения период 01.01.2014 – 31.12.2019 г. е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от организаторите на хазартни игри в следствие на решенията на ДХК, с които са утвърдени правилата им. 

Направените констатации потвърждават наличието на нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за организиране за на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Това потвърждава и направените заключения в предходния доклад на АДФИ от януари 2020 г. за липсата на контрол от страна на Държавната комисия по хазарта, която не е приела общи правила и методология, в които да се регламентират начините на облагане на хазартните игри по разновидности. 

След проверката през 2020 г. от НАП бяха предявени за принудително събиране неплатени такси по Закона за хазарта в общ размер на 694 млн. лв. В това число главница 556 872 283 лв., а останалото лихви.

Втората проверка на Държавната комисия по хазарта, която понастоящем е закрита и с правоприемник Националната агенция за приходите, е свързана със законосъобразността на получените приходи от дължими държавни такси по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от страна на хазартните оператори – „Ню Геймс“ АД, „Национална лотария“ АД, „Еврофутбол“ ООД и „Евробет“ ООД.

Докладът е предоставен на прокуратурата на Република България и става публичен с разрешение по чл. 198 от Наказателно-процесуалния кодекс.

След тази проверка през 2020 г. от НАП бяха предявени за принудително събиране неплатени такси по Закона за хазарта в общ размер на 694 млн. лв. В това число главница 556 872 283 лв., а останалото лихви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови