Български електромобил ще се продава в Европа

OFFNews 05 юни 2021 в 15:27 4193 0

Български завод направи пробив на германския пазар - произведен в Русе иновативен електромобил ще се сглобява в Германия и ще се продава основно в Западна Европа, съобщава "България on air". Негов разработчик е Росен Даскалов, който работи по проекта от 2018 г.

"Ще сглобяваме и ще произвеждаме всички компоненти и части в Русе, в нашата база. Естествено, ще я разширяваме колкото е необходимо. Идеята на немската страна е да можем да атакуваме по-лесно западноевропейските пазари, защото България е тясна за този вид продукт, който ние искаме да наложим", казва той.

Електроавтомобилът е предназначен за градската среда за превоз на стоки и товари.

Той има иновация, която не съществува в световен мащаб - специални фотоволтаични панели в неговото товарно пространство, които сами по себе си позволяват до 20% допълнителна енергия и пробег на ден, допълва Даскалов.

Компанията ще започне с няколкостотин бройки. Прогнозира, че производството ще 20 000 електромобила годишно.

"Искаме всички части и компоненти да се произвеждат в България, ако можем да привлечем външни доставчици. В момента има над 170 фирми, които произвеждат части за автомобили в България. Искаме тези фирми да ги привлечем и да станат наши поддоставчици, т.е цялата икономика да има полза от този наш бизнес", казва Даскалов.

В началото на юни, компанията пусна на борсата 2 милиона акции. Събраните средства ще се използват за доизграждане на немския завод и закупуване на машини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!