България стяга контрола над банките, за да ни пуснат в еврозоната

OFFNews 12 юли 2018 в 13:37 6646 2

България се е ангажирала да предприеме допълнителни мерки за укрепване на банковия си сектор в опит за ускорен прием на страната в чакалнята на еврозоната, твърди Ройтерс.

Днес се очаква на срещата на финансовите министри от ЕС страната ни официално да представи кандидатурата си за влизане във валутния съюз. 

Според Ройтерс страната ни отдавна отговаря на номиналните критерии за приемане на общата европейска валута - левът е фиксиран към еврото, има ниска инфлация и здравословното състояние на публичните финанси. Но в същото време агенцията припомня, че България е най-бедната държава в ЕС и припомня проблемите в банковия сектор, свързани с краха на КТБ.

Страната ни вече е изпратила писмо с конкретни действия за засилване на контрола над банковия сектор. Точните обещания не са ясни, но пред Ройтерс еврочиновници пожелали анонимност, обясняват, че писмото е стъпка в правилната посока.

"Получихме от българските власти писмо с ангажименти с оглед на твърдото намерение да се присъединят към ERM-2 и банковия съюз", заяви във вторник говорител на Марио Сетено, шеф на Еврогрупата.

Еврогрупата включва министрите на финансите на 19-те държави-членки на еврозоната, които също са членове на проекта за банков съюз, който има за цел да подобри финансовата стабилност на блока.

Страните, които искат да се присъединят към еврозоната, не са задължени по закон да бъдат членове на банковия съюз, но властите на ЕС поискаха този ангажимент от България за да извлече повече гаранции от страната и да се опита да наложи модел за бъдещите членове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

2

безпартийна

12.07 2018 в 21:25

Ако влизането в банковия съюз означава по-добър контрол на банките в България, аз съм ЗА.

10571

1

Hissarion

12.07 2018 в 16:15

Много хубаво, ама обществен дебат по темата няма ли да има или то вече Боко е решил?