БАБХ запечата 5 магазина за седмица и иззе 130 кг храни за унищожаване

OFFNews 14 юни 2023 в 12:40 1804 1

Българска агенция по безопасност на храните

Снимка Александра Маркарян

Българска агенция по безопасност на храните

Агенцията по безопасност на храните преустанови дейността на пет магазина за седмица. Проверките са по планов контрол, по сигнали и жалби и тематични, съобщиха от БАБХ.

Извършени са общо 2225 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене от 5 до 9 юни.

Два от затворените обекти са в Кюстендил и за с преустановена дейност заради липса на регистрация. Същият е мотивът за обекта в София. Други два, в Пловдив, са затворени заради несъответствия в хигиенното състояние.

Издадени са 22 акта за административно нарушение и 135 предписания.

Инспекторите от отделите "Контрол на храни" към Областните дирекции по безопасност на храните са иззели и насочили за унищожаване 129,8 кг храни от животински и неживотински произход.

Основните нарушения са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без етикет на български език; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; предлагане на храни, несъответстващи на Наредба 2/2021 г. за детското и училищно хранене; работещи обекти, без да са вписани в регистъра по Закона за храните; персонал без заверени лични здравни книжки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

avitohol

14.06 2023 в 13:40

2225 проверки - 130кг храни. Ние ядем най-здравослодната храна в Европа според БАБХ.
Напишете колко тира с домати и краставици с отрови върнахте от Турция, че да ви вземем на сериозно. Или колко мандри с онова подобие на лепило весто на сирене, което продават затворихте.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика