Прочута грация: Мъжете имат място в художествената гимнастика!

OFFNews 26 октомври 2021 в 15:59 3030 0

13-кратната световна шампионка Яна Кудрявцева смята, че мъжете имат място в художествената гимнастика и прогнозира, че не е далеч времето, когато ще ги видим на олимпийски игри на двойки с жени или самостоятелно.

Думите й идват като задочен отговор на разразилата се дискусия, породена от една публикация на олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка през лятото. Тогава тя сподели видео от състезание за мъже в Испания и написа, че е изпаднала в “културен шок”.

“Аз съм толерантен човек, разбирам всичко - прогрес, приемане на различията. Но за мен това е прекалено! Винаги съм смятала, че художествената гимнастика е прекрасен, красив и женски спорт, а това, което видях ме потресе. За щастие в нашата страна няма такива състезания (б.р. в действителност в Русия се провеждат такива стартове). Нека мъжкото си остане мъжко, а женското - женско. Надявам се моите деца никога да не видят подобно нещо и да не смятат, че това е нормално”, написа емоционално Навка в Инстаграм. 

“Доста грубо изказване. Не смятам, че е правилно. Светът е такъв, че всеки трябва да е готов да приема новото и непознатото, а не да оскърбява. Мога да кажа, че младежът от видеото (б.р. името на гимнастика е Кристофер Бенитес) се представи не по-лошо от момиче. Водила съм мастъркласове в Испания и на тях са идвали момчета и момичета.

Честно казано, координацията на мъжете е по-добра от на момичетата. Те схващаха по-бързо и не бяха по-лоши от тях. Според мен е реално да очакваме до няколко години участие на мъже на олимпийски игри било на двойки, било самостоятелно”, казва Кудрявцева.

Самият Бенитес също взе отношение по темата, след като името му беше замесено.

“Харесва ми художествената гимнастика, защото мога да бъда себе си. Вдъхновявам се от израелката Линой Ашрам. Думите на Навка ме нараниха. Написани са с ненавист. Бих и казал да гледа по-далеч от носа си и да признае, че в спорта няма място за дискриминация”, казва гимнастикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!