Напрежението между Русия и Украйна се пренесе и в художествената гимнастика

OFFNews 02 февруари 2022 в 17:05 3459 0

Анна Ризатдинова

Растящото политическо напрежение между Русия и Украйна се пренесе и в полето на художествената гимнастика. Двете страни са сред големите сили в този спорт, наред с България.

В епицентъра на скандала се озоваха медалистките от Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 Яна Кудрявцева (Русия) и Анна Ризатдинова (Украйна), информира специализираният сайт beautyinsport.com. Намеси се и влиятелната шефка на руската федерация по този спорт Ирина Винер, която директно намеси и политическата страна в спора.

Украинката, която се класира трета на Игрите през 2016 г. за пореден път не пропусна да спомене, че Кудрявцева е взела сребърен медал с грешка в края на съчетанието си с бухалки.

”Тя допусна грешка, но завърши на второ място. Ако аз бях изпуснала, изобщо нямаше да може да става дума за медал, в най-добрия случай щях да съм на 6-то или 7-мо място.“, коментира Аня.

Този път обаче 13-кратната световна шампионка Кудрявцева отговори, казвайки в прав текст, че Ризатдинова не е била толкова харесвана от публиката гимнастичка. Яна написа в Instagram:

“Винаги съм се отнасяла с голямо уважение към всички гимнастички, с които съм се състезавала и никога не съм си позволявала негативни и неуместни изказвания. Но думите на Аня [Ризатдинова] за Олимпиадата през 2016 и в частност за мен, за това, че не съм достойна за сребро от олимпийски игри ме поразиха. Никога не съм реагирала на нещо подобно, но след това интервю ме засипаха със съобщения. Няма да разсъждавам надълго по тази тема. За мен най-голямата награда бе, че след моите изпълнения, зрители от най-различни страни ме аплодираха на крака.

А това е нещо, което, за съжаление, ти никога не си изпитвала и няма да изпиташ). Много се гордея със своето олимпийско сребро и те съветвам също да се гордееш със своя бронз, защото това беше таванът [на възможностите] ти.
П.П. Съветвам начинаещите гимнастички да се отнасят с уважение към своите съперници и достойно да приемат и победите, и пораженията.“, написа Кудрявцева.

Малко по-късно отношение по скандала взе и Ирина Винер. Тя особено се е засегнала от думите на украинката, че Линой Ашрам е била по-силна от руските участнички Дина и Арина Аверини и заслушено е взела златото.

“Това си е нейно лично мнение. Украйна винаги е губила от Русия и те не спираха да повтарят, че печелим нечестно. Сега просто е модно да се напада нашата страна и да се гласност на украинските клевети. Ние, руснаците, сме мирен народ и искаме да сме наред с всички, но от школата на Ирина Дерюгина в Киев винаги са звучали такива обвинения”, коментира Винер, която не приемаше и победата на българския ансамбъл в Токио през миналото лято.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!