УЕФА одобри промените в Шампионската лига

OFFNews 19 април 2021 в 13:56 2306 0

Европейската футболна централа УЕФА обяви промените в Шампионската лига, които трябва да влязат в сила от сезон 2024 година.

Това се случва на фона на обявяването на новината за създаване на Европейска Суперлига от 12 от най-популярните и могъщи във финансово отношение клубове на Стария континент. Те търпят големи загуби заради пандемията. Очаква се реакцията на евроцентралата към отцепниците, които планират да стартират собствен турнир през лятото. Плановете им вече срещат сериозна съпротива и критики от страна на футболната общественост.


Ето и част от най-важните промени:
- Броят на участниците се увеличават от 32 на 36. Те ще бъдат събрани в една лига, вместо да бъдат разделяни в осем групи от по 4 отбора.
- Всеки един тим ще играе по 10 мача, като съперниците ще се избират чрез жребий. От това съответно и приходите му ще се увеличат.
- Първите осем в крайното класиране на груповата фаза продължават към четвъртфиналите
- Ще има запазени места за елитни отбори, които не са успели да се класират чрез квалификациите
- Общият брой двубои в един сезон ще е 100. Финалистите ще са изиграли по 17 срещи, което е с 4 повече от сега.

Не липсват и гласове в подкрепа на Суперлигата. Заплахите за забрана на играчите за участие в световни и европейски първенства пък не се приема много сериозно, тъй като се очаква самите футболисти да предпочетат да играят за клубовете си, вместо за националните отбори. С напредването на проекта и евентуалния му успех, и други клубове, които в момента пасуват, ще поискат да се включат. Това ще доведе постепенно до "смъртта" на евротурнирите в сегашния им вид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !