Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Война във футбола - богаташите срещу всички останали

OFFNews 19 април 2021 в 12:29 4305 0

Светът на футбола е разтърсен из основи. Снощи 12 от най-богатите футболни отбори в Европа обявиха създаването на нов турнир, в който да участват ограничен брой тимове, перфектно финансово подплатени.

Заверата, която е наречена Европейска Суперлига (ESL) включва голямата шестица на английските отбори - Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Арсенал, Тотнъм и Челси, испанските Реал Мадрид, Барселона и Атлетико Мадрид и трите италиански колоса - Милан, Интер и Ювентус. Към основателите ще бъдат добавени още 3 отбора, имената на които още не са обявени.

Спекулации посочват, че като такива са възможни германските Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд, както и френския ПСЖ.

От ESL заявиха, че клубовете основатели са се съгласили да създадат "ново състезание в средата на седмицата" с отбори, които продължават да "се състезават в съответните национални лиги".

Решението за новата лига на отцепниците предизвика истинска война във футболния свят. ФИФА и УЕФА са категорично против и планират наказания за тимовете, които участват в новия формат. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и Висшата лига също осъдиха този ход.

Критиците твърдят, че генералният замисъл на този ход е продиктуван от алчност за повече пари и че би унищожил вътрешните първенства. Не липсват и обвинения в непочтеност.

Светната футболна централа е категорична, че няма да признае подобно състезание и че санкции ще отнесат не само отборите, които се включат в ESL, но и всички играчи, които се появят на терена. Ще им бъде забранено да играят на световно първенство.

От УЕФА допълват, че на футболистите ще бъдат забранени участия във всички други състезания - вътрешните първенства, тези на европейско или световно ниво, както и включването им в представителните национални отбори.

От своя страна ESL изпрати писмо до президентите на ФИФА Джани Инфантино и шефа на УЕФА Александър Чеферин, в които категорично заяви, че ще стартира съдебни производства в европейските съдилища, които да блокират каквито и да е санкции, които двата управляващи органа могат да пробват срещу новия турнир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews