Убийство или битова травма? Мистерията около легендата Виктор Чанов остава

OFFNews 10 февруари 2017 в 10:59 4064 0

Снимка ТАСС

Виктор Чанов, славният вратар на Динамо Киев и СССР, почина на 9 февруари. В руската и украинска преса се появиха противоречиви данни за смъртта - битова травма, нападение на престъпници. Мистерията не може още да бъде разплетена.

Падане у дома или престъпление?

Новината за кончината на 57-годишния Чанов дойде като гръм за многобройните поклонници на един от ключовите играчи във великия отбор на Валерий Лобановский. Виктор нямаше никакви оплаквания със здравето.

Първата версия дойде от "Спорт Експрес". Изданието съобщи, че на 20 януари Чанов е нападнат, докато е шофирал. Престъпниците спрели колата му и го пребили. Бившият вратар бил откаран в болница с тежка черепно-мозъчна травма и опериран.


Новината се разпространи светкавично. Семейството на Чанов реагира. Съпругата Ирина написа на страницата си във "Фейсбук", че това е лъжа: "Виктор Викторович си отиде! Точка! Край на предположенията! Ако има сред моите приятели тук и журналисти, нека не вярват на лъжи и да не ги разпространяват. Моля всички вас да уважите паметта на легендата - нашият, вашият, цяла епоха, такъв няма да има вече! Подкрепете нас, неговото семейство, защото ни е много тежко в този момент".

Пак в социалните мрежи се изказа и говорителят на вътрешното министерство Артем Шевченко : "Как мислите - ако наистина беше убит, дали неговите роднини или приятели от Динамо нямаше да съобщят в полицията? Дали нямаше да поискат публично възмездие за престъпниците?". След малко обаче той изтри поста.

Съотборниците от великия Динамо също не останаха безучастни. Бившият защитник на киевчани Олег Кузнецов, който игра с Чанов от 1983 до 1990 г., се изказа пред "Чемпионат": "Виктор живееше в къща. През нощта станал да пие вода и паднал. Техните са спели дълбоко, намерили го чак сутринта в безсъзнание. Не е имало никакво убийство. После лежа три седмици в кома. Дори ни беше казано, че ако Виктор се събуди, няма да е пълноценен", добави Кузнецов.

На сайта на киевската полиция обаче беше съобщено, че във връзка със смъртта на Чанов е образувано дело за "Умишлено убийство", като е назначена медицинска експертиза. "На 21 януари мъж в безсъзнание е докаран в болница от село до Киев. По думите на лекаря е получил травми при падане от високо", съобщи полицейският началник Александър Косовский. 

Ако членовете на семейството твърдят, че става въпрос за падане, не е ясно защо тогава полицията образува дело за "Умишлено убийство". Може би става въпрос за сложната терминология в украинската съдебна система, която би квалифицирала убийство по друг начин "Тежка телесна повреда, водеща до смърт", предполагат юристи.

Съотборниците: Виктор беше прекрасен човек

Съотборниците на Чанов го помнят като изключителен човек и вратар. Владимир Бессонов, халф на СССР и великия Динамо, беше покрусен: "Виктор беше страхотен и като приятел, и като съотборник. Забележителен мъж и баща. Остроумен, винаги весел. Разбира се, неговото майсторство на терена, беше непосилно за повечето футболисти".

Великият нападател Игор Беланов още отказва да повярва: "Истински шок! Много ми е тъжно за Виктор. Бяхме едно семейство. Умря млад, можеше да живее още дълго. Още не мога да повярвам, че вече не е сред нас. Беше добър, весел и отзивчив. Никога не се караше с никого. Бяхме големи приятели. Чухме се по телефона преди месец. Беше жизнен, весел, шегувахме се".

Бившият футболист на московския Спартак Евгений Ловчев пък сравни Чанов със знака за качество "Сделано в СССР". "Съчувстваме на семейството на Виктор. Отива си едно славно поколение на съветския футбол. Сегашните футболисти, за съжаление, ще се запомнят с бездарните си мачове, не с победите, както беше при съветските играчи", каза Ловчев пред "Советский Спорт".

***

Виктор Чанов е роден на 31 юли 1959 година в Донецк . Неговият баща Виктор и по-големият му брат Вячеслав също са вратари. По-голяма част от кариерата си Чанов изкарва в Динамо Киев - от 1983 до 1990 г. Става три пъти шампион на СССР, пет пъти носител на Купата на СССР, носител на КНК през 1986.


Чанов не успява да се изяви в пълна степен в националния тим, въпреки че е викан там цели 9 години поред. Не става въпрос за липса на класа, а за присъствието на великия Ринат Дасаев. Въпреки симпатиите на Лобановский към украинеца, Дасаев е безспорният номер 1. Но Виктор никога не мрънка.

Така например на мача с ирландците на Евро 1988 загрява съвестно, тъй като Ринат се контузва. Лекарите обаче вдигат на крака титуляра и Чанов сяда кротко на скамейката. Всички помнят финала на СССР и загубата от Холандия след гениалния гол на Марко Ван Бастен.

След завършване на кариерата Виктор се пробва като треньор, но без особен успех.

Точката в историята на великия вратар обаче още не е поставена. Ясно е поне едно - той ще бъде погребан в гробището "Байково" редом до неговия любим треньор - Валерий Лобановский.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови