Трагична, но вдъхновяваща история стои зад спасението на Тонев и Кротоне в Серия А

OFFNews 08 юни 2017 в 21:01 2213 0

Малцина вярваха, че тимът на национала Александър Тонев Кротоне ще се спаси от изпадане от Серия А. Девет кръга преди края на сезона отборът заемаше предпоследното място, а цели осем точки го деляха от спасителното 17-о място.

Календарът до края също не беше благосклонен - престояха двубои с традиционни сили като Интер, Лацио, Милан, които също преследваха свои цели. И все пак Кротоне оцеля, като в тези девет финала до края спечели 20 точки - повече от шампиона Ювентус, който събра 18. Как се стигна до чудото? "Черно тото" - биха възкликнали скептиците. Не, вдъхновяваща история и едно обещание, което треньорът Давиде Никола дава на играчите.

Той им обещава, че ако оцелеят, ще измине с велосипед разстоянието от 1300 км, което дели Кротоне и градчето Вигоне, което се намира на 30 км от Торино. Защо точно Вигоне? Това място е свързано с едно от най-трагичните събития в живота на треньора на Кротоне. Там преди три години загива 14-годишният му син Никола, който е блъснат от автобус, докато кара колело.

Именно в негова памет той обещава да направи този преход и моли играчите да му помогнат да го осъществи, като не допуснат Кротоне да изпадне. Закъсалият тим, който е спечелил едва 14 точки за 29 мача, изведнъж се преобразява на финалната права. Кротоне бие Интер, изтръгва реми от Милан и Торино, но съдбата му се решава едва в последния кръг.

Тогава Кротоне играе с Лацио, а конкурентът за оцеляване Емполи гостува на изпадналия Палермо с Ивайло Чочев в състава си. За тима от Сицилия, който е изправен пред банкрут, е по изгодно от Серия да си тръгне Кротоне, а не Емполи, защото по този начин ще получи 15 милиона евро повече от телевизионните права.

Кротоне печели своя мач с 3:1, а Палермо играе феърплей и също постига успех с 2:1, който оставя Кротоне в елита. Така Давиде Никола ще удържи обещанието си. Маршрутът му ще премине през почти целия Ботуш. Той ще мине през Таранто, Бари, Пескара, Анкона, Ливорно, Генуа, за да продължи към Торино.

Местата не са избрани случайно. Всички те са свързани с кариерата му на футболист и треньор. С пътешествието си треньорът иска да покаже, че няма безнадеждни ситуации, стига човек да има воля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови