Риболовът помага на Кавани да вкарва

OFF News 01 юли 2018 в 22:35 4080 1

Едисон Кавани е роден в Салто – град, който се намира на 500 км от столицата Монтевидео на брега на река Уругвай, която разделя родината му от Аржентина. Някога неговият баща бил футболист на един от местните отбори, а след това започнал да работи във фирма, която поддържала пътищата, но в свободното си време неизменно се озовавал на реката – Луис Кавани обожавал риболова и винаги взимал със себе си не само въдиците с такъмите, но и сина си.

Синът пораснал, заминал за Италия, а оттам се преместил във Франция, но риболовът завинаги останал любимото му хоби. Щом се върне в Салто, той отива с баща си на реката. „Риболовът ме успокоява, позволява ми да се изключа от заобикалящия свят. Освен това тя ми помага да като нападател – тренирам погледа си. Когато ловиш риба, най-важно е да следиш за ситуацията и да избереш момента за атака, за засечка. Приблизително така, както е и на терена”.

Когато Кавани взривяваше Серия А, играейки за Палермо, сицилианските фенове го бяха нарекли Матадора – заради впечатляващите му голове и ефектната външност, подобно на истинските матадори, които съчетават атлетизма с артистизма. Прякорът му лепнал, макар че от историческа гледна точка италианците все пак се били объркали: в Уругвай борбата с бикове била забранена още през1912 г., Кавани никога не се увличал по нея и не е играл в Испания. Качествата, които показва на терена по-скоро идват от риболова, отколкото от коридата.

„Ти трябва да чакаш, да чакаш, да чакаш, а след това мигновено да действаш. Ти трябва да си готов за момента, когато настъпи времето за атака. И във футбола е така. В детските ми години не свързвах едното с другото, но когато поотраснах, разбрах, че тези навици са особено важни за нападателите, които искат да вкарват много голове”, разказва уругваецът в интервю за The Telegraph. Може би доста повече щеше да му отива прозвището „рибарят”, El Pescador.

Кавани не е единственият нападател, който е фен на риболова и смята, че той помага на терена. Рекордьорът по голове на Световни Мирослав Клозе към края на кариерата си изкарваше по две-три седмици на езерата в Италия, Франция и Германия на лов за шарани. „Да вкарваш голове и да ловиш риба е почти едно и също. Трябва да умееш да чакаш, а след това да действаш в нужния момент. При това важно е през цялото време да запазиш спокойствие”, - Клозе даже използва същите думи като Кавани.

Разбира се има легендарни играчи, които използват риболова само за психологическо възстановяване, особено след тежки или неуспешни мачове и турнири. А легендарният защитник на Евертън Тони Хибърт, който е поставил няколко рекорда в спортния риболов, не е вкарал нито един гол в 304 мача за клуба си. Навярно той никога не се е замислял, че може да използва тези навици на терена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

1

МБ

01.07 2018 в 23:40

Футболистът от миналото Джеки Чарлтън (Лийдс, англ. национал), брат на Боби Чарлтън (Ман. Юнайтед) е голям рибар. Преди десетина години в спортните емисии на наш'та тв го даваха как лови десеткилограмови сьомги под мостовете на реката преминаваща през Анкоридж, Аляска. Гледал съм го по Дискавъри като участник от английския нац. отбор по риболов на състезание за улов на марлини на Малдивите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!