Пет неща, които научихме от мача за Суперкупата на Германия

Петър Хераков 09 август 2017 в 08:58 3252 0

Колегата от "Евроспорт" Петър Хераков отново е гост на OFFNews. Прочетете специалния му коментар за сблъсъка Байерн - Борусия Дортмунд, който подгря едно от най-вълнуващите първенства на света.

Борусия Дортмунд все още импровизира

Новият треньор Петер Бос обеща преса и ще я има – жълто-черните опитват нещо, което прилича на периода на Юрген Клоп. Караш противника да греши и се възползваш от това, за да вкарваш голове – както стана при попадението за 1:0. Системата обаче има и своите проблеми – защитната линия бе много близо до центъра и особено през първото полувреме Байерн с лекота я преодоляваше.

Това беше и разликата – баварците имаха план, който изпълняваха – три-четири подавания бяха последвани от диагонална топка надясно. Дортмунд нямаше план в атака (освен пресата) и разчиташе на индивидуални прояви от Обамеянг, Дембеле и Пулишич.

Стана на два пъти, включително за втория гол, но е твърде малко. Това все пак бе единственият случай, в който Обамеянг излезе на добра позиция. Освен това той и Дембеле докоснаха топката общо 26 пъти през първото полувреме, което е крайно недостатъчно.

Руди е в най-добра форма от всички нови в Байерн

Толисо бе притеснен от смяната на позициите отдясно с Кимих и му трябваше доста време, а да влезе в час. Никлас Зюле се появи в игра след почивката и изглеждаше объркан и несигурен, защото играта му е съвсем различна от това, което правеше в Хофенхайм. Себастиан Руди обаче блестеше с всяко свое отиграване.

Той бе човекът, който осезаемо липсваше в средата на терена в първите контроли на Байерн през лятото, защото просто навърза нещата заедно. Именно той изведе Кимих за първия гол, дублираше много добре Рафиня, за да спира Дембеле и в крайна сметка вкара с лекота дузпата си. Но още е рано да се правят паралели между него и Швайнщайгер.

Загаду е всичко друго, но не и ляв защитник

Факт е, че Дан-Аксел Загаду е само на 18 години и игра на непривична позиция в първия си професионален футболен мач. Също както е факт, че не е лесно да си толкова висок и да си краен бранител срещу подвижен тип като Кимих – едно, че трябва да го спираш и две – да се включваш в атака (което се случи само на два пъти през първото полувреме).

Но пък физическите му данни го правят идеален централен защитник. А зоната отляво на отбраната няма да е проблем за Борусия щом в игра се върнат Гереро и Шмелцер.

Mia san mia

Байерн играе ужасно в контролите си и специално срещу Ливърпул (0:3) бе покъртително трагичен. Прекалено много грешки, които водят до чисти положения за съперника (три такива имаше и в Дортмунд), твърде много свободни пространства в средата на терена и липса на комуникация между Левандовски и съотборниците му (най-вече Рибери).

И все пак – има и светлина в тунела. Едно, че Нойер и Алаба ще се върнат в игра и две – футболистите вече са в по-добра физическа форма, което намалява броя на контраатаките и увеличава силата в атака (едната седмица разлика си пролича добре Левандовски).

Освен това запазената марка „гол в края“ пак е налична – през миналия сезон Байерн вкара 13 гола след 90-ата минута, този започна с такъв в 89-ата. И то в типичен стил – разбъркване, колосален хаос и серия от два рикошета за 2:2. Очевидно е рано да се говори, че отборът на Карло Анчелоти ще сдаде лесно трона си.

Дебютът на видеоповторенията не бе успешен

Заради това, че бях обвинен в „слугинаж“ към Байерн, специално потърсих информация за първия гол. Факт е, че има дискусия относно това дали Кимих е бил в засада или не, и разбира се феновете на Дортмунд твърдят, че дори видеоповторенията са нагласени в полза на баварците.

Но пък се оказа, че през първото полувреме системата не е работила както трябва – заради технически проблеми е отсъствала линията, която помага при засадите. Видеоасистентът Тобиас Щийлер се е оправил обаче без нея. И както се вижда от снимката – бил е прав.

Що се отнася до моите пристрастия – имам много приятели от Байерн и всеки от тях може да каже, че не храня особена любов към клуба. И че приемам с радост всяка тяхна издънка, но по същия начин радостен начин коментирах, когато Левандовски вкара пет гола за девет минути във вратата на Волфсбург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови