Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кой за какво се бори преди последните мачове в групите от Шампионската лига

OFFNEWS 06 декември 2016 в 11:42 10751 0

Тази вечер ще се изиграят осем мача от последния кръг в груповата фаза на Шампионската лига в потоците от А до D.

Основните въпроси в групите вече са решени, но има дребни детайли и интриги около първите две места в групите, както и кой ще завърши на третата позиция, даваща право на участие в турнира в Лига Европа напролет.

Най-интересна се очертава битката в група В, където три отбора са с шансове за първото място. Наполи, Бенфика и Бешикташ са разделяни само от 1 точка. Турският тим гостува на Динамо (Киев), който твърдо ще завърши на последното място. Бенфика и Наполи пък се изправят в директен двубой в Лисабон, като евентуално равенство ще облагодетелства италианците.

В група С също всичко е решено. Барселона и Манчестър Сити продължават напред, а Борусия (Мьонхенгладбах) ще финишира на трета позиция и ще играе в Лига Европа. Довечера каталунците приемат Борусия, а "гражданите" излизат срещу Селтик.

В група D Байерн Мюнхен посреща Атлетико Мадрид, но дори при победа няма да измести "дюшекчиите" от първото място в крайното класиране. Не така стоят нещата в двубоя между ПСВ Айнховен и Ростов, които спорят за третата позиция. Руският тим се нуждае от равенство, а холандците трябва на всяка цена да победят.

В "нашата" група А Лудогорец и Базел се борят за третото място, а Арсенал и Пари Сен Жермен - за първото.

Мачът ПСЖ - Лудогорец на стадион "Парк де пренс" започва в 21:45 ч. Следи мача и слушай коментар на живо тук.

Във Франция публикуваха интересна статистика, която подкрепя тезата, че е по-добре да си първи в групата, отколкото втори. 80 процента от 1/4-финалистите от 2010 година насам са били именно победители в предварителните си групи. Единствените втори отбори, които продължават в топ 8, са Пари Сен Жермен и Бенфика, които отстраняват съответно Челси и Зенит.

Единственият клуб, който стига до финала, след като е бил втори в предварителната си група пък е Интер Милано през 2010 година. "Нерадзурите" остават зад Барселона в групата си, но след това отстраняват последователно Челси, ЦСКА Москва, Барселона и побеждават Байерн Мюнхен на финала.

Оказва се, че в случая с Пари Сен Жермен първото място също работи добре. Французите завършват два пъти първи и два пъти втори в последните четири издания на Шампионската лига. Като първи те отстраняват след това Валенсия и Байер Леверкузен, а като втори играят две поредни години с Челси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews