Класата е вечна: Синиша Михайлович отчая вратаря на Торино

OFFNews 26 юли 2017 в 14:25 2687 0

Треньорът на Торино Синиша Михайлович, някога един от най-добрите изпълнители на пряк свободни удари в света, влезе във фокуса на големите спортни медии в Европа, след като в youtube се появи видео от тренировка на „биковете”, на което се вижда как и на 48 години безпогрешно цели скобата на вратата.

На видеото Михайлович шутира от двайсетина метра, а на вратата пази младият сърбин Ваня Милинкович-Савич, но напразно, защото треньорът му вкарва три последователни гола в горния десен ъгъл.

В края на упражнението Михайлович, със смях, само подава топката на Савич, с ясния извод: Формата е преходна, класата вечна.

Звездата на Михайлович изгрява във Войводина (Нови Сад), с който вдига шампионската титла на Югославия, а след това преминава в Цървена звезда. С червено-белите от столицата той печели КЕШ през 1991 в Бари, като преди това в реванша от полуфиналите с Байерн вкарва решителен гол от статично положение. Именно в Италия продължава славната му кариера, преминала през Рома, Сампдория, Лацио и Интер. В Серия А той вкарва рекордните 28 гола от фаул (дели първото място с Андреа Пирло), оставяйки зад себе си легенди като Алесандро дел Пиеро, Роберто Баджо и Франческо Тоти.

Треньорската кариера на Михайлович също се развива предимно в Италия: Интер (асистент), Болоня, Катания, Фиорентина, Сампдория, Милан и от 2016 г. Торино. Преди 4 години той за кратко водеше и националния отбор на Сърбия.

20-годишният Ваня Милинкович-Савич е юноша на Войводина (Нови Сад) и през 2015 година спечели световната титла с отбора на Сърбия (U20) в Нова Зеландия. Малко преди това бе купен от Манчестър Юнайтед, но така и не успя да заиграе за „червените дяволи”, защото имаше проблеми с изваждането на работна виза. Последва завръщане във Войводина и трансфер в полския Лехия. За тима от Гданск той записа 29 успешни мача и през това лято премина в Торино, където сменя напусналия Джо Харт. По-големия брат на Ваня е 22-годишният Сергей Милинкович-Савич, атакуващ полузащитник на Лацио и един от най-големите млади таланти на Сърбия.

Този клип напомня на една история от периода в който легендарният бразилец Зико водеше турския гранд Фенербахче. Тогава вратарят на тима Ростю Речбер си позволява да подметне на съотборниците си нещо от сорта на: "Абе, този чак толкова добър ли е бил, та всички се отнасят към него с толкова много уважение". Зико, неслучайно наричан Белия Пеле, разбира за това и решава да му покаже. На следващата тренировка новият треньор залага 10 топки на границата на наказателното поле и вкарва на Речбер 7 поредни гола. Тогава капитанът на отбора моли треньора да прости на вратаря и да спре с открития урок пред очите на целия отбор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови