Кандидатът за собственик на Левски иска нов стадион и мол на Герена

OFFNews 10 юни 2021 в 15:56 6626 0

Бившият английски футболист Джоузеф Диксън, който е кандидат за собственик на Левски, обяви намеренията си за вековния клуб на пресконференция на “Герена”.

Англичанинът, който е бил привлечен към идеята да инвестира в Левски от популярния бивш национал Благой Георгиев, разкри, че преговаря от половин година с настоящото ръководство на сините в лицето на Наско Сираков. Любопитното е, че самият Сираков не се появи на събитието, въпреки че присъствието му беше анонсирано от официалния сайт на 26-кратните шампиони ден по-рано.

Самият Диксън обясни, че решението Наско да не присъства е било взето съвместно. По-важното от казаното от англичанина е, че той потвърди намеренията да изгради нов стадион на Левски в комбинация с търговски център тип “мол” на терена, както и че Станимир Стоилов е избран за треньор.

“Знам, че има особен интерес към ситуацията с Левски и мисля, че най-лесният начин да успокоя всички е да дам тази пресконференция. Преговаряме от около шест месеца. Това е най-голямата спортна марка в държавата. Тъжната истина е, че за много отбори в Източна Европа този модел не е устойчив. Идеята е да инвестираме значителни средства в изграждането на нов стадион и мол на това място. Гледаме на тази инвестиция като дългосрочна с идеята този клуб да се самоиздържа. Независимо дали аз съм собственик или не, важното е сам клубът да се издържа”, каза Диксън. 

“Мои партньори са финансови институции в САЩ и те са готови да ме подкрепят за тази финансова операция. Искам да ви кажа, че никоя щатска финансова институция няма да отпусне такива средства, ако нямат сигурност в проекта и в човека, който го ръководи. Вече съм дал необходимата документация, за да се придвижи напред. Доколкото ми казаха адвокатите всичко е готово и остават само формалности. Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще бъде контролирано в САЩ, което е моя собственост и се контролира от мен”, заяви още Диксън.

"Всички инвестиции са обвързани с риск. Знаем, че земята е държавна собственост, а не на клуба. Приели сме го и вярваме, че има смисъл да изпълним плана си. Това не е шега, възнамеряваме да имаме значителни приходи и доходи, ако изградим стабилна марка. В някакъв момент бих могъл да продам клуб, но това е в някакъв дългосрочен план.

В момента, в който станем собственици, ще инвестираме. Преди това няма как да стане. 36 месеца възнамеряваме да бъде срокът за инвестициите от 250 милиона долара. Когато получим уверение, че имаме зелена светлина, ще започваме да наливаме средства в инфраструктурата. Неподходящо е да обсъждам къде съм ходил и обсъждал. Това е успешен модел на редица отбори от Премиършип. Това бе и бизнес модел на Рома, който не се получи. Левски е институция и независимо кой е собственика трябва да се самоиздържа", каза още британецът.

"Имаме много кратък период от време, в който можем да реагираме за селекция. В момента, в който ние станем собственици, Станимир Стоилов ще бъде треньор. Надявам се да можем да му предложим нещо, което той да може да приеме. 

В началото ще налея средства, за да се удовлетворят кредиторите, но това е дълъг процес. Не мисля, че дългът към г-н Божков е релевантен към този момент и не мисля, че има общо с нашата инвестиция”, каза още Диксън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!