Испански футбол: Фаталната целувка взе главата на Луис Рубиалес

OFFNews 11 септември 2023 в 14:15 1790 0

Целувката между Луис Рубиалес и Джени Ермосо.

Снимка Getty Images

Целувката между Луис Рубиалес и Джени Ермосо.

Луис Рубиалес подаде оставка като президент на Кралската испанска футболна федерация, след като си позволи да целуне по устните испанската нападателка Дженифър Ермосо след победата на Испания с 1:0 над Англия през август.

До напускането си Рубиалес твърдеше, че целувката е била по взаимно съгласие, но 33-годишната Ермосо отрече и миналия вторник подаде жалба в съда за сексуално посегателство. В петък прокурор подаде жалба във Върховния съд на Испания, след като тя даде показания във вторник, като прибави и обвинение за принуда.

Часове преди оставката - обявена снощи от Рубиалес - Ермосо се завърна в родния си клуб Pachuca в Мексико, където бе посрещната топло от привърженици и съотборници.

"Не мога да продължа работата си" - каза снощи 46-годишният Рубиалес пред Пиърс Морган в телевизионното му предаване, след като досега многократно отказваше да подаде оставка. Той е подал не само нея, отива си и от поста си на вицепрезидент на изпълнителния комитет на УЕФА. Той е временно отстранен от ФИФА.

"След бързото отстраняване, извършено от ФИФА, плюс останалите открити производства срещу мен, е очевидно, че няма да мога да се върна на поста си - гласи изявлението на Рубиалес. - Настояването за изчакване и задържане няма да допринесе за нищо положително, нито за федерацията, нито за испанския футбол."

Той изрази надежда, че напускането му ще даде тласък на съвместната кандидатура на Испания с Мароко и Португалия за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г. и добави:

"Вярвам в истината и ще направя всичко по силите си, за да надделея. Дъщерите ми, семейството ми и хората, които ме обичат, понесоха последиците от прекомерното преследване, както и много лъжи, но също така е вярно, че на улицата все повече и повече с всеки изминал ден истината надделява."

81 футболистки на Испания, включително всички 23 носителки на Световната купа, обаче отказаха да играят отново за националния отбор, докато Рубиалес е на поста си. Политици, футболисти и известни личности се изказаха против Рубиалес, а миналия месец протестиращи се събраха пред централата на федерацията, за да поискат оставката му.

Запитан от Морган дали нещо конкретно го е накарало най-накрая да подаде оставка, Рубиалес отговори, че е говорил със семейството си и се е вслушал в съветите на приятели.

"Баща ми, дъщерите ми, говорих с тях - те знаят, че не става въпрос за мен - и някои много близки приятели ми казаха: "Луис, трябва да се съсредоточиш върху достойнството си и да продължиш живота си, защото в противен случай ще навредиш на хората, които обичаш, и на спорта, който обичаш" - каза Рубиалес. Това беше въпрос не само за самия мен. Отношението към мен може да повлияе на трети страни, [които] са много важни. Това беше интелигентното нещо, което трябваше да направя."

Рубиалес очаква решението на Върховния съд

Жалбата на Ермосо е за сексуално посегателство, но Марта Дюрантес Гил е добавила и твърдение за принуда при подаването на жалбата до Върховния съд, след като нападателката е казала на прокурора, че нейните близки са били притискани от Рубиалес и неговото "професионално обкръжение" да кажат, че тя "оправдава и одобрява случилото се".

Сега съдът трябва да представи официални обвинения срещу Рубиалес.

Сега върховен съдия ще реши дали да приеме жалбата или разследването да бъде прекратено.

Обвинението в сексуално посегателство според испанското законодателство може да доведе до наказание от глоба до четири години затвор.

Испанските прокурори започнаха предварително разследване на 28 август. Те проверяват дали инцидентът представлява престъпление, свързано със сексуално посегателство. Тогава висшият наказателен съд на Испания заяви, че започва разследването си с оглед на "недвусмисления характер" на изявленията на 33-годишния Ермосо и допълни, че е необходимо "да се определи правното им значение".

По-рано този месец Националният спортен трибунал на Испания (TAD) започна дело за неправомерно поведение срещу него, като постанови, че той е извършил "сериозно нарушение", целувайки Ермосо.

От целувката до оставката - хронологията

20 август - По време на церемонията след финала на Световната купа нападателят на Испания Джени Ермосо първо е прегърната, а след това целуната по устните от Луис Рубиалес. По-късно Еермосо реагира на целувката по време на живото предаване и казва, че тя "не ѝ е харесала".

21 август - Рубиалес поднася извинения, в които казва, че "съжалява за тези, които са били обидени". Следват остри критики от други футболисти, от медиите и дори от испанския министър-председател, някои от които го призовават да се оттегли.

24 август - Ръководният орган на световния футбол ФИФА открива дисциплинарно производство за проверка на действията на Рубиалес.

25 август - На извънредно заседание на Испанската футболна асоциация Рубиалес настоява, че няма да подаде оставка, и нарича целувката "по взаимно съгласие".

25 август - Испанското правителство заявява, че започва съдебно производство за отстраняване на Рубиалес, а испанският министър на спорта заявява, че "иска това да бъде моментът MeToo в испанския футбол".

25 август - Ермосо публикува изявление в Instagram, в което отхвърля твърденията на Рубиалес и заявява, че "в нито един момент... целувката му не е била по взаимно съгласие".

25 август - 81 испански футболистки - включително всичките 23, които отидоха на Световното първенство по футбол за жени - обявяват, че няма да играят за женския отбор на Испания, докато Рубиалес не бъде отстранен от поста си.

26 август - Испанската футболна федерация заявява, че ще предприеме правни действия във връзка с "всяка разпространена лъжа".

26 август - ФИФА обявява, че временно отстранява Рубиалес в очакване на резултата от дисциплинарното производство.

26 август - Старши треньорът на победителя в Световното първенство Хорхе Вилда критикува Рубиалес, а целият му треньорски щаб подава оставка в знак на протест срещу президента на федерацията.

27 август - Делегатът на федерацията по протокола за сексуално насилие потвърждава, че е в ход вътрешно разследване на събитията.

28 август - Майката на Рубиалес обявява гладна стачка в църква в родния му град Мотрил, а регионалните ръководители на испанския футбол искат оставката на Рубиалес.

30 август - Президентът на Уефа Александър Чеферин определя поведението на Рубиалес като "неуместно", но призовава разследването на ФИФА да бъде оставено да протече.

4 септември - Мъжкият национален отбор на Испания осъжда "неприемливото поведение" на Рубиалес.

5 септември - Хорхе Вилда е уволнен като старши треньор на Испания, 16 дни след като извежда отбора до победа на Световното първенство.

6 септември - Ермосо подава официална жалба срещу Рубиалес до националната прокуратура на Испания.

8 септември - Националната прокуратура на Испания подава жалба до Върховния съд от Ермосо за Рубиалес.

10 септември - Рубиалес обявява оставката си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика