Фатална целувка: ФИФА завежда дисциплинарно дело срещу шефа на испанската футболна федерация

OFFNews 24 август 2023 в 19:29 5927 2

целувка

Снимка Би Би Си

Фаталната целувка.

ФИФА започна дисциплинарно дело срещу президента на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес, който целуна по устните испанската нападателка Дженифър Ермосо след победата на Испания с 1:0 над Англия.

"ФИФА потвърждава отново непоколебимия си ангажимент за зачитане на неприкосновеността на всички хора и категорично осъжда всяко поведение, което противоречи на това", заяви главният ръководен орган на футбола, цитиран от Би Би Си.

ФИФА не съобщи кога точно може да бъде произнесено решението по делото на Рубиалес. Дисциплинарните съдии на организацията могат да налагат санкции на лица, които варират от предупреждения и глоби до временно отстраняване от професионална дейност. Дисциплинарната комисия ще реши дали Рубиалес е нарушил "основните правила за достойно поведение" и "се е държал по начин, който е накърнил репутацията на футбола и/или ФИФА".

Минути преди прекратяващата кариерата целувка на Рубиалес нарушителят на обществения морал сграбчи състезателката, за да изрази радостта си от победата на испанския отбор. Този жест може да се счита за утежняващо обстоятелство, тъй като Рубиалес е гледал мача редом с испанската кралица Летисия и 16-годишната инфанта София.

По-рано FutPro, профсъюзът, представляващ Ермосо, който преди това беше ръководен от същия Рубиалес, заяви, че инцидентът с целувката не бива да остане ненаказан: "Работим, за да гарантираме, че действия, подобни на тези, на които станахме свидетели, няма да останат ненаказани и че ще бъдат въведени мерки за защита на жените футболисти от действия, които смятаме за неприемливи."

Ръководителят на испанската футболна федерация вече се извини, като заяви във видеопослание, че "е сгрешил".

Първоначално 33-годишната футболистка написа в Instagram, че "не харесва" действията на Рубиалес, но по-късно публикува изявление, в което го защити.

Испанският премиер Педро Санчес също остро осъди целувката, като я нарече "неприемлив жест" и добави, че простото извинение за постъпката "не е достатъчно", а вторият заместник министър-председател на Испания Йоланда Диас дори призова Рубиалес да подаде оставка.

Испанската висша женска лига, Лига F, заяви, че Рубиалес трябва да бъде отстранен, тъй като е "опетнил" победата на Световната купа и е предизвикал "безпрецедентен международен позор на Испания, испанския спорт и женския футбол по света".

В изявление Liga F потвърждава, че е подала жалба до Националния спортен съвет (CSD) с искане за отстраняването на Рубиалес: "Едно от най-големите постижения в историята на испанския футбол беше опетнено от позорното поведение на най-висшия представител на испанския футбол.

Испанската футболна федерация (RFEF) насрочи извънредно общо събрание по въпроса за петък.

Обвиненият Рубиалес се опита да се оправдае, като заяви, че в целувката "не е имало лоши намерения" и като цяло тя се е случила в момент на голямо емоционално сътресение: "В този момент всички го приехме съвсем естествено, но всички около нас бяха притеснени."

"Трябва да се извиня, да си взема поука и да осъзная, че когато си президент, трябва да си по-внимателен", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

2

Того

25.08 2023 в 06:45

Даа, светът вече не е същият. Шефът на испанската футболна федерация може да целуне по устата Аделаида Кавало, но не може да направи същото с Дженифър Ермосо.

1000

1

Ендевър

24.08 2023 в 22:32

А пък едно време Брежнев какви целувки си мацваше с Хонекер и с Бай Тошо! То сегашните целувки ли са :)!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика