Христо Бонев: Не съм на себе си, такъв като Иван няма да се роди

OFFNews 18 януари 2019 в 14:06 3720 0

Легендата на българския футбол и Локомотив Пловдив Христо Бонев не скри тъгата си след тежката новина за Иван Вуцов, който почина тази сутрин на 79-годишна възраст.

"Дълбок поклон пред паметта на Иван! Такъв като него няма да се роди. Не съм на себе си. Загубих много близък човек, приятел и съмишленик. Той беше уникален във всяко едно отношение. Като футболисти се засякохме малко, но след това пътищата ни са се преплитали много пъти. Иван бе човекът, който бе най-близо до мен в кампанията за класиране на Световното първенство през 1998 година.

Той поемаше повечето удари, нито веднъж не ме предаде. Мина доста време от тогава и хората едва ли си спомнят колко размирна бе обстановката в националния отбор, а и в българския футбол въобще. Имаше бойкоти, определени играчи бяха ползвани като маша за силови групировки. Вуцов с много такт и когато трябваше твърдост успяваше да опази национала от външни влияния, за да мога аз по-спокойто да работя с момчетата.

Като директор на БФС при Иван Славков, Иван Вуцов вършеше цялата оперативна работа. И то в най-смутните времена. Негова е голямата заслуга футболът ни да мине през тази епоха. Не е случайно, че след него нямаме класиране за голямо първенство.

Поднасям моите най-дълбоки съболезнования на Меги, Велислав, Руслан и цялата фамилия Вуцови!", сподели пред "Марица" Зума.

Ръководството на Левски пък се сбогува с легендата на българския футбол Иван Вуцов, публикувайки в официалния си сайт силни думи по адрес на "синята" легенда:

"Скръбна вест покоси цялата левскарска общност тази сутрин. На 79 години си отиде легендата на българския футбол Иван Вуцов.

Големият футболист и треньор напусна този свят на 79 години, след като през последните години боледуваше.

Роден на 14 декември 1939 г. в Габрово, той започва да играе в местния Янтра. Докато е в казармата носи екипа на пловдивския Ботев.

През 1960 г. преминава в ЛЕВСКИ, където остава до 1969 г. Има записани 213 срещи за първенство с 4 отбелязани гола, 41 мача за купата на страната и 60 международни срещи. Шампион на България с ЛЕВСКИ през 1965 и 1968. Печели купата на страната през 1967 г. За "А" националния тим има 24 участия, а за "Б" националния тим и младежкия национален отбор е изиграл по 2 мача. Носил е екипите още на Янтра (Габрово), Ботев (Пловдив) и Академик (София).

Участва на Световното първенство в Англия през 1966 г. Като старши треньор ръководи ЛЕВСКИ 5 сезона - 1974/75, 1975/76, 1977/78, 1978/79 и 1979/80. През този период печели шампионската титла (сезон 1978/79) и 2 пъти купата на страната - 1976 и 1979 г.

Под негово ръководство ЛЕВСКИ елиминира Аякс Амстердам за Купата на Уефа и достига до четвъртфинал с Барселона през 1976 г.,където успява да запише победа с 5:4. Бил е треньор още на Спартак (Варна), Славия (София), Локомотив (Пловдив), Хайдук (Сплит) и националния отбор на България. Класира страната ни на световните финали в Мексико през 1986 г., където стигаме до осминафинал и отпадане от отбора на домакините.

Пенсионира се през 2004 г. като изпълнителен директор на БФС.

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК ЛЕВСКИ изказват искрените си съболезнования пред близките и приятелите на големия Иван Вуцов.

Ние никога няма да те забравим!

Почивай в мир, шампионе!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови