Големите самолетни трагедии в спорта

OFFNews 29 ноември 2016 в 12:04 6641 0

Катастрофата с бразилския самолет в Колумбия с футболния отбор на Чапекоензе на борда не е първата подобна трагедия, която потапя в траур света на спорта.

Чартърът с 81 души на борда падна в планинска местност, преди да достигне крайната си точка Меделин. Властите съобщават за 76 загинали. Засега се знае, че живи са трима от футболистите - Данило, Джаксън Фолман, Алан Рушел, един от масажистите на клуба и една от стюардесите. Имало е и шести оцелял след падането на самолета, но той е издъхнал на път за болницата.

Така трагедията с Чапекоензе се нарежда по мащаб до самолетната катастрофа в Мюнхен през 1958 година, когато загинаха половината футболисти от отбора на Манчестър Юнайтед.

.

На 6 февруари 1958 година 23-ма души намериха смъртта си, когато самолетът с витла се разбива при третия си опит да излети при снеговалеж от летището в Рийм край Мюнхен. Те остават завинаги в паметта на феновете като "Бебетата на Бъзби".

Десетина години по-рано подобна участ сполетява и отбора на Торино. На 4 май 1949 година самолетът с най-силния на времето си отбор в Италия се разбива при кацане на хълма Суперга. Всички пасажери загиват, като освен футболистите и шефове на Торино там трима журналисти, хората от екипажа и организатора на пътуването.

Последният голям случай е от 2011 година, когато край Ярославл в Русия се разби самолетът, в който пътуваха хокеистите на елитния Локомотив. От 45 души на борда оцеляха само двама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови