Единствено Гунди и Стоичков са ставали и футболист, и спортист на годината

OFFNews 05 януари 2020 в 14:38 4484 0

Легендите Георги Аспарухов и Христо Стоичков са единствените футболисти, които са били избирани и за спортисти на годината, пише "24 часа".

Гунди става №1 през 1965 година, когато дни преди края на гласуването вкарва два гола в баража срещу Белгия за победата 2:1 и класира България за втори път на световни финали. Камата пък е спортист №1 през 1994, когато взема и "Златната топка".

Ежедневникът напомня и, че от самото създаване на анкетата "Футболист на годината" тръгват споровете за големи играчи, които така и не са били никога победители.

Голямата болка на цесекарите се казва Димитър Якимов. Уникалният техничар никога не е бил дори №2, но пък на трето място е поставян цели четири пъти, включително и в първата анкета през 1961 г. Особено обидно за него е гласуването през 1970 г., когато го изпреварват защитниците на Левски Стефан Аладжов и Добромир Жечев.

Другата "червена" липса сред победителите е Петър Жеков, който има пълен набор от голмайсторски европейски обувки - златна, сребърна и бронзова.

Левскарите пък се оплакват, че един от най-големите им идоли - Наско Сираков, също остава недооценен. През 1986 г. остава в подножието на върха, но губи съответно от Боби Михайлов и Христо Стоичков. Сред клубовете най-учудващо е, че няма победител, който да е от Ботев Пловдив.

Победителят в 59-ата анкета "Футболист на годината" ще бъде обявен днес. Церемонията по награждаването ще се състои в Централен военен клуб в София, като началото й е от 17,20 часа. На събитието ще стане ясно кой ще наследи наградата от Кирил Десподов, който спечели преди година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови