Бум на заразени с коронавирус след посещение на мачове от Евро 2020 в Русия

OFFNews 25 юни 2021 в 14:00 2742 1

Стотици финландски и шведски фенове се оказаха заразени с коронавирус след посещение на мачове от Евро 2020 в Санкт Петербург.

Медиите във Финландия съобщиха, че 86 души са диагностицирани с КОВИД-19 до момента. Хиляди финландски запалянковци пътуваха до Санкт Петербург, за да подкрепят своя отбор срещу Белгия в понеделник.

Не всички проби са обработени, а в допълнение около 800 души преминаха границата, без да бъдат тествани за коронавирус, тъй като не били подготвени достатъчно тестове, поради което финландските власти очакват още положителни случаи за вируса.

Здравните служби в страната посъветваха пътувалите до Русия да избягват контакти в близко време и да се самоизолират, като в същото време си направят тестове с интервал от 72 часа. Във Финландия тестовете са безплатни и това няма да натежи на бюджета на запалянковците.

В Швеция също има заразени покрай мача срещу Полша. Местното издание “Афтонбладет” директно обвини руските власти, че не са взели необходимите мерки.

“Отговорността за спазването на ограниченията е на руските власти. По-добре да бяха послушари препоръките на външното министерство и въобще да не бяха пътували”, пише изданието.

Ситуацията с пандемията в Русия се влоши чувствително през този месец, като броят на инфектираните рязко се увеличи в цялата страна, включително в големите градове Москва и Санкт Петербург.

От института за инфекциозни болести в Германия "Роберт Кох" критикуваха организаторите на Евро 2020 заради големия брой пътуващи фенове из цяла Европа и на практика пълните стадиони в някои от градовете-домакини.

"От гледна точка на медицината не е добра идея да пътуват толкова големи групи хора и да има пълни стадиони", коментира президентът на института - Лотар Вилер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови