Байерн, така няма да стане

Петър Хераков 21 август 2017 в 18:06 5361 0

Снимка ФК Байерн

Ясно е, че Байерн ще стане шампион на Германия, но с тази играе няма да го бъде в Европа

Коментаторът на "Евроспорт" Петър Хераков направи анализ на първия кръг от Бундеслигата специално за OFFNews. Очаквайте след всеки уикенд експертното мнение на колегата за най-интересно от немските терени.

Победа с 3:1, два гола на дебютанти, попадение на голмайстора от последните два сезона, пълен стадион и дори лятна буря, която не успя да помрачи доброто настроение (кой казва, че германците са скучни - по време на удължената пауза вървеше Travis с Why does it always rain on me?). Началото на сезона за Байерн по пътя към шестата поредна титла изглежда идеално.

Още повече отсъстваха ключови фигури като Нойер, Боатенг, Родригес и Хави Мартинес. Но само изглежда. Защото усещането, че някои неща не са наред не иска да си отиде. Проблем номер едно продължават да са непредизвиканите грешки - и трите положения за Леверкузен през първото полувреме дойдоха след неточни подавания на баварците в собствената половина. 

Проблем две - Анчелоти не реагира на промените в тактиката на Хайко Херлих. На почивката той мина към 3-4-3 и Леверкузен разнищи Байерн до към 75-а минута. При това гостите играха много смело и дори голът, който Левандовски вкара за 3:0, не ги отчая. Те доминираха и оправданията, че Байерн бил намалил темпото са смешни - кога друг отбор ще дойде в Мюнхен и ще отправи 19 удара по посока на вратата (домакините имаха само 13)? И кога ще се случи два пъти в разстояние на две минути съперникът да има предимство в атака петима срещу трима?

Проблем три е защитата. Никлас Зюле вкара гол, но не се чувства добре на мястото си. В Хофенхайм той блестеше със стабилност и увереност, а сега е объркан. Бившият му съотборник Себастиан Руди направи силно първо полувреме, но през второто отсъстваше. Кимих беше изолиран и рядко се включваше в атаки, а пък Алаба закъсняваше да се връща и често оставяше Хумелс без подкрепа (когато Алаба мина в центъра заради контузията на Хумелс, ситуацията се подобри).

Проблем четири - липсата на синхрон. Байерн има отлични индивидуалности, но не и великолепно цяло. Левандовски вкарва голове, но изглежда на различна вълна от съотборниците си вече доста дълго време. Халфовете и защитниците оставят сериозни дупки помежду си и това дава шанс на всеки съперник. В добавка към проблемите на терена, Робен напусна "Алианц Арена" кисел, без да говори с никого и ден по-късно се контузи по време на тренировка. 

Ясно е, че Байерн може отново да стане шампион дори и с такава игра, защото конкуренцията в Бундеслигата трудно ще задържи високо ниво през целия сезон. Но в Европа просто няма как да се получи.

Важните неща от кръга:

Контузията на Николай Мюлер. Крилото вкара победния гол за Хамбург срещу Аугсбург и при радостта си се контузи, като няма да играе до април. HSV и без бързака (14 гола и 12 асистенции в последните два сезона) е считан за твърде слаб, сега става още по-сложно. Аугсбург пък продължава да няма победа в първия кръг от сезона.

Матю Леки. Новото попълнение на Херта дебютира с два гола, седмица след като стана баща. Наздраве!

Доменико Тедеско занули Лайпциг. През миналия сезон бързите контри на новака бяха кошмар за всеки съперник. 31-годишният дебютант в Шалке 04 обаче демонстрира рецепта за успех, макар и малко старомодна. Тимът игра много прибран и разчиташе най-вече на дълги подавания и контраатаки. Така се стигна и до двата гола. Не случайно Ралф Хазенхютл обясняваше цели два месеца, че отборът му трябва да е по-силен, когато владее топката. Е, Лайпциг още е далеч от желаното в това отношение.

Волфсбург пак ще се бори за оцеляване. "Вълците" бяха ужасно слаби срещу Дортмунд. За клуб с тези финанси и футболисти, е престъпно да пропадне толкова бързо. Още по-притеснително е, че след месеците пауза няма никаква положителна промяна. Тоест Андрийс Йонкер бързо се превръща във фаворит за първи уволнен треньор.

Борусия Д може и без Дембеле. Здрави Гьотце и Ройс, Пулишич (на снимката) и Филип във добра форма и жълто-черните ще се справят и без Осман Дембеле (особено ако Марк Бартра бележи по-често толкова красиви голове). Проблемът обаче се корени в близостта между Дембеле и Обамеянг - ясно е, че ако французинът напусне, голмайсторът на Бундеслигата ще го последва. И тогава ще е трудно.

Рекордът на Филип Шаунер. Вратарят на Хановер дебютира в елита на 22 октомври 2005-а за Нюрнберг срещу Арминия, когато беше на 19 години. И до събота не беше играл в друг мач от Първа Бундеслига. Направи го срещу Майнц, 12 години по-късно. Но остана зад историческото постижение на Волфганг Бьони (16 години и 245 дни за мач номер едно и две между 1966-а и 1983-а).

Голът на Нико Елведи. Защитникът се разписа за първи път в кариерата си в Бундеслигата, за да донесе победата на Гладбах в дербито срещу Кьолн. И не само вкара гол, но и попречи на Кордоба да изравни минути по-късно.

Протестите на феновете: На всеки един стадион, дори на "Алианц Арена" имаше поне един плакат с Fick Dich DFB. И силни скандирания Scheiss DFB. Причините са сложни и са доста, а развръзката едва ли ще дойде скоро.

Втора Бундеслига

Унион забрави екипа на вратаря Якоб Буск и той игра с проста черна тениска срещу Нюрнберг. Тя не му донесе късмет - "франките" изравниха за 2:2 в 90-ата минута, за да свалят столичани от върха. И двата отбора, както и още три други имат по седем точки след три кръга.

Дуисбург спечели първата си победа в новия сезон. "Зебрите" на Илия Груев (на снимката) спечелиха с 2:1 срещу Хайденхайм, като направиха пълен обрат само за пет минути в средата на второто полувреме.

Цитатите

"Вкарахме за 1:0 и станахме несигурни. Вторият гол ни притесни още повече" - треньорът на Херта Пал Дардай след 2:0 над Щутгарт.

"Ако мачът беше вчера, щяхме да водим с 1:0" - треньорът на Фрайбург Кристиан Щрайх, след като видео асистентът правилно отмени гол за тима заради засада. (в събота линиите за засада на видео асистентите не работеха).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!