Австралия и Нова Зеландия ще искат и световното по футбол за мъже

OFFNews 15 август 2023 в 18:27 1020 0

Футбол

Снимка Getty Images

Няколко рекорда по посещаемост паднаха на световното за жени

Ръководството на Футболната федерация на Нова Зеландия е "впечатлено" от това как премина Световното първенство за жени и се надява отново да си партнира с Австралия за домакинството на турнира за мъже, каза главният изпълнителен директор на федерацията на страната Андрю Прагнъл.

Първото Световно първенство за жени с 32 отбора e и първото, домакинствано от повече от една страна. То се превърна в най-посетеното в историята на женския футбол, след като няколко рекорда в женския футбол бяха подобрени.

"Очевидно е, че и двете ръководства на футбола в Австралия и в Нова Зеландия сме очаровани от отиващото си Световно първенство за жени. Във ФИФА са буквално на седмото небе от щастие, няма как да бъдат по-доволни", заяви Прангъл, цитиран от новозеландския сайт www.stuff.co.nz. "Показахме на света това, което винаги сме знаели – че ще бъдем най-добрите организатори на женския футболен Мондиал. Съвсем естествено е в бъдеще да бъдем домакини на Световното и за мъже. Може би ще създадем някакво азиатско-тихооеканско партньорство, в което виждам Австралия и Нова Зеландия с водеща роля", добави лидерът на новозеландския футбол.

Джеймс Джонсън – който е президент на Футбол Австралия (ФФА), винаги е казвал, че страната му би искала и може да се справи с организацията на Световното за мъже. Но ще има нужда от още стадиони, които да отговарят на стандартите на ФИФА за турнир от такъв ранг. Световната футболна централа е поставила като условие стадионите за мачовете от груповата фаза да са с капацитет от поне 40 хиляди места, 60 хиляди за полуфиналите и 80 хиляди за мача за титлата.

"Идън Парк" в Оукланд е единственият стадион в Нова Зеландия, който отговаря на критериите за мачове в предварителните групи, тъй като побира 50 хиляди зрители. А от Нова Зеландия биха искали съвети от ФИФА и разговори по темата.

"Не мисля, че някой иска да види построена инфраструктура, която ням да се използва отново. В Нова Зеландия разходите за спорт са много прецизирани, най-вече поради отдалечеността на страната и липсата на много и големи турнири, които идват на нашата територия. От опита, който натрупахме сега, виждам ФИФА като екип от гъвкави хора, които биха искали отново да работят с нас", допълва Прангъл.

Следващото Световно първенство по футбол през 2026-а година ще се състои в Северна Америка, като три държави – САЩ, Канада и Мексико, си поделят домакинството и организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!