Абрамович отстранен като директор на Челси, Hyundai прекрати спонсорството за клуба

OFFNews 12 март 2022 в 15:44 5677 0

Роман Абрамович

Снимка БТА/АП

Роман Абрамович

Английската Висша лига лиши собственика на "Челси" Роман Абрамович от правото да бъде директор на клуба, след като правителството на Обединеното кралство наложи санкции на олигарха в отговор на руската инвазия в Украйна, съобщава Би Би Си

Клубът получи специален лиценз за работа, въпреки че активите на Абрамович бяха замразени.

От Висшата лига заявиха, че дисквалификацията на Абрамович "няма да се отрази на способността на клуба да тренира и играе".

Отстраняването на собственик от борда на директорите обикновено води до продажба на акциите - процес, който Абрамович инициира на 2 март, след като в парламента беше повдигната заплаха от санкции.

Той е възложил на американската инвестиционна компания Raine Group да продаде за 3 млрд. паунда клуба, но финансови експерти смятат, че тази цена може да падне предвид настоящата несигурност около "Челси".

В четвъртък Raine Group временно спря процеса на продажба, докато се търсят отговори от правителството относно последиците от санкциите.

Правителството е готово да обмисли допълнение към специалния лиценз, който е предоставило на клуба, което би позволило продажбата да продължи. Условието за това обаче е Абрамович - един от най-богатите хора в Русия - да не получи нищо от приходите.

Индивидуалните санкции срещу Роман Абрамович бяха обявени на 10 март. Руският милиардер е един от седмината олигарси, чиито активи бяха замразени. Той бе определен от финансовото министерство в Обединеното кралство като "прокремълски олигарх" с близки връзки с президента Владимир Путин. Наложена му е забрана за всякакви сделки с тези активи в Обединеното кралство.

Другите санкционирани са: Олег Дерипаска, Игор Сечин (главен изп. Директор на „Роснефт“), Андрей Костин (ръководител на банка ВТБ), Алексей Милер ( генерален директор на „Газпром“), Николай Токарев (президент на „Транснефт“), Дмитрий Лебедев (Председател на съвета на директорите на Банк „Росии“).

След обявяването на санкциите Абрамович обяви, че се оттегля от управлението на европейския и световен футболен шампион. Той съобщи, че продава ФК Челси и ще дари парите за пострадалите от войната в Украйна.

Тази вечер автомобилният гигант "Хюндай" обяви, че прекратява спонсорството си за "Челси" в контекста на наложените санкции срещу собственика на клуба Абрамович.

Hyundai подписа четиригодишен договор с Челси през 2018 г. Споразумението се оценява на около 50 млн. паунда за клуба.

"През годините Hyundai се превърна в един от най-силните партньори във футбола и компанията подкрепя спорта да бъде сила за добро - се казва в изявление на компанията. - Чрез партньорството си с ФК "Челси" ние сме горди поддръжници на играчите, феновете и масовия футбол. Въпреки това при настоящите обстоятелства взехме решение да преустановим маркетинговите и комуникационните си дейности с клуба до второ нареждане."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!