Унищожителна критика към България в Европарламента

OFFNews 28 август 2020 в 16:35 44023 9

Сериозни критики са били отправени към България на днешното закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в България.

Това съобщи за БНР журналистът от "Бивол" Димитър Стоянов, който участва в заседанието.

"По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начинът, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, “тревожна", разказа той.

От българска страна са участвали вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Те заместват поканените за изслушването министър-председател Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

В заседанието са участвали и представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и други европейски институции, както и представители на българското гражданско общество.

Отбелязано е било, че ситуацията с печатните медии се влошава, както и, че те са в ситуация на монопол, тъй като се владеят от един олигарх, както и телевизиите.

“Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание – б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли”. Това обяви нидерландският евродепутат Софи инт’ Велд пред EURACTIV след заседанието.

Тя гарантира, че темата няма да бъде забравена.

“Ще има и други поводи да се върнем към темата. Идния месец Европейската комисия ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни членки. Ще има и други поводи да се върнем към темата”, каза тя пред EURACTIV.

"Европейският парламент е тромава институция. Да се очаква бърза реакция от него е нереалистично", коментира във фейсбук профила си и евродепутатът от Демократична България Радан Кънев. Той също участва в събирането на подписите за изслушването. "Но усилията ни европейските институции да реагират на кризата на правовата държава в България вече дават резултат. Първата стъпка беше днешното закрито изслушване на представители на кабинета и прокуратурата. Следващата – предстоящият дебат в Комисията по граждански права и правосъдие (LIBE), а най-важната – откритият парламентарен дебат с Европейската комисия, за който внесох искане, подкрепено от 55 евродепутати.
Кризата на българското правосъдие вече е тема на целия Европейски съюз. И това е добра новина за всички българи – защото като европейски граждани, ние имаме правото и надеждата всички институции на ЕС да бъдат защитници и гаранти на нашите права", написа още Кънев. 

Прокуратурата: Гешев предложи дискусията в ЕП

За същото събитие пресцентърът на прокуратурата излезе с отделно съобщение. В него се посочва, че дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев:

"Днес, 28.08.2020 г., зам.-главният прокурор Красимира Филипова участва чрез видеоконферентна връзка в закрито заседание на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права (DRFMG) към Европейския парламент в Брюксел.

В срещата от българска страна се включиха още заместник министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, представители на неправителствени организации у нас и др.

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

„По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

В разговорите участваха и представители на Европейската комисия, на Венецианската комисия към Съвета на Европа и на други европейски институции."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

8

order

28.08 2020 в 21:39

Цветанов: Борисов ме накара навремето да арестуваме всички босове, за да ги изнудва за пари….
http://www.budnaera.com/2008-03/2008-11-17_01.html

3943

7

OtSofia

28.08 2020 в 20:01

80% от времето на дебата в ЕП е бил натиск да приемем Истанбулската конвенция. https://www.24chasa.bg/novini/article/8951261 Това, леволибералстващите, видя се - уж защитници на закона, да го бяха мислили предварително, нямаше да бъде по-голям комплимент за ГЕРБ, правителството и лично за Борисов.

10372

5

elbarbudo

28.08 2020 в 19:10

И какво? Кога да чакаме посланиците да подкрепят протеста?

13214

4

XR4

28.08 2020 в 19:05

" ...Те заместват поканените за изслушването министър-председател Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев... "
А тия двете @утки що не отидоха ами пращат друг да се черви? Нали бяха мноо готини? М?

6145

3

kokoten

28.08 2020 в 18:12

...а,ти,Боби Кръстев,си седи и плуи,и мисли какво ни помага това за медийния монопол.....а е лесно,направи независим вестник или телевизия и не чети парцалите на Свинята и телевизиите на тия дето смучат от народеца...не е много но е нещо,вместо да се чудиш....Странно как даже в Брюксел разбират какво става само ние-не и прдължаваме да се питаме какво става....май-май си герберска подлога,Боби Кръстев...

4164

2

Egocentric Eccentric

28.08 2020 в 17:59

@Bobi Krastev

Е виж, че по-нататък следват и открити заседания/дебати. А "наште" ако се издънят здраво на закритото и повече шум може да се вдигне.

3000

1

Bobi Krastev

28.08 2020 в 17:29

И какво помага таково препитване за преодоляване на медийния монопол като то самото е закрито