Яростен противник на гей браковете бе хванат на голо мъжко парти и напусна Европарламента

Йожев Сайер се опитал да се изплъзне на полицията като се спуснал по водосточна тръба

OFFNews 01 декември 2020 в 20:01 15631 0

Йожев Сайер (вдясно)

Европейският парламент бе разтърсен от скандал, който завърши с оттеглянето на унгарския депутат от управляващата Фидес Йожев Сайер. Той призна в изявление, че е участвал в частно парти, на което според медиите полицията открила 25 голи мъже - сред тях евродепутати и дипломати. 

Всичко тръгнало от шумна сбирка в гей бар близо до Гран Плас в центъра на Брюксел в нарушение на противоепидемичните мерки в петък срещу събота. 

Изплашен от идването на полицията, евродепутатът се опитал да избяга по водосточна тръба.

В съобщението на прокуратурата се казва, че минувач е съобщил на полицията за мъжа от водосточната тръба, чиито ръце били в кръв, вероятно разранени при слизането. В раницата му били открити наркотици. Човекът не представил документи за самоличност и се наложило да заведе полицаите до жилището си, след което показал дипломатически паспорт като S. J. (1961), съобщила брюкселската прокуратура, цитирана от "Политико".

Сайер се позовал на парламентарния си имунитет и бил освободен. Но като обикновен гражданин бил подведен под отговорност за нарушаване на ограничителните правила.

Йожев Сайер потвърдил за участието си в партито, но отрекъл екстазито да е негово. И се оттеглил като евродепутат, без обяснения.

В официално комюнике групата на Фидес, която е част от Европейската народна партия, изразява съжаление за оставката на Сайер, като го нарича "най-разпознаваемият унгарски евродепутат", напомня Юроактив.

Сайер е известен с консервативните си и хомофобски позиции. Известен е и с това, че е съавтор на текст в променената унгарска конституция, според която семейството е "съюз между мъж и жена".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови