Станишев съжалява, че Ципрас поднови коалицията с крайнодесните

OFFNews 21 септември 2015 в 18:02 3576 5

Има ясен победител на вчерашните избори в Гърция – СИРИЗА. Всеки трябва да признае и уважава този резултат. Искам обаче специално да поздравя от името на нашето политическо семейство ПАСОК за усилията да обедини левите гласоподаватели, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Окуражаващо е, че по-голямата част от гласоподавателите потвърдиха подкрепата си за проевропейските партии. Всички знаем обаче, че това не беше вот в подкрепа на политиките на ограничения. Днес в цяла Европа нашето послание набира сила: пътят напред не минава нито през самоцелните ограничения, нито през нестабилното управление. Само комбинацията от отговорно управление и политики, гарантиращи растеж и справедливост може да изведе Гърция от кризата, каза още Станишев.

Съжаляваме за решението на Алексис Ципрас да поднови коалицията с крайнодесните "Независими гърци". Имаше реална възможност за формиране на стабилно правителство чрез обединение на всички прогресивни сили в Гърция, но за съжаление тя беше пренебрегната. Предстоящото прилагане на меморандума, подписан от премиера Ципрас, със сигурност ще срещне много трудности. Но това е и шанс за отстояване на реформи, които да модернизират икономиката и държавата, посочи лидерът на ПЕС.

Ние, европейските социалисти, показахме, че подкрепяме гръцкия народ, и че мястото на Гърция е в Европа. Сега призовавам новото правителство, ЕС и страните-членки да покажат солидарност и сериозна ангажираност, за да се сложи край на продължаващата криза. Важно е Гърция да се върне обратно на пътя на икономическия растеж и социалната справедливост – цели, които ние защитаваме от самото начало, заяви Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови