Съветът на Европа: В България властта е безнаказана, медиите - зависими, а правосъдието - неефективно

OFFNews Последна промяна на 19 януари 2023 в 14:55 1754 1

Европа

Снимка Архив

Съвет на Европа

Безнаказаност на изпълнителната власт, неефективно правосъдие и зависимост на медиите констатира в първия си от 2014 г. доклад Групата на държавите, борещи се с корупцията GRECO към Съвета на Европа.

GRECO е антикорупционна мониторингова организация, която следи за съответствието на законодателството в държавите, членуващи в нея, с антикорупционните инструменти на Съвета на Европа. България е част от нея от 1991 г. 

В документа, цитиран от "Дневник", са посочени безнаказаност на изпълнителната власт, липса на закон за лобизма, порочният начин, по който се проверяват имотните декларации на висшите длъжности лица, отсъствието на правила за поведение и оценка на риска от корупция и непрозрачност на политическите кабинети и съветници като пропуски в държавната система за борба с корупцията. Това я прави неефективна.

Изрично се изтъква липсата на присъди за корупция по върховете като един от основните недостатъци на българската антикорупционна система. Препоръчва се и засилване на оперативната независимост на полицията, "за да се предотврати неправомерно политическо влияние върху нейните действия", както и въвеждане на "всеобхватно законодателство, за да се гарантира ефективна защита на лицата, сигнализиращи за нередности".

За медиите експертите на GRECO установяват, че са поставени в зависимост от приходите от реклама, осигурявани им от държавата, непрозрачно разпределение на средствата и заплахи и очерняне на разследващи журналисти.

"Разследващите журналисти, които отразяват организираната престъпност и корупцията, често са обект на негативни кампании, стратегически дела против публичното участие (SLAPP), заплахи и понякога физически нападения, които изглежда не са последвани от адекватни правни и политически отговори от страна на властите", заключват експертите.

Освен това се казва, че "мащабите на проблема с корупцията в България не се отразяват адекватно в медиите". И изтъкват, че политическата принадлежност на членовете на СЕМ (които се излъчват от квоти на парламента и президента) "влияе отрицателно върху редакционната независимост на обществените медии, а независимостта на частните медии е застрашена от интересите на техните собственици".

Докладът установява, че политиците по върховете на властта често са пропуснати от правилата, които управляват държавната администрация. За тях не важи етичният кодекс, а имуществените им декларации се проверяват само по документите от базата данни. Няма правила за общуване с лобисти, както и система за проверка на почтеността на служителите в администрацията, заемащи позиции с висок корупционен риск. Висшите постове са изключени от етичния кодекс за поведението на централната администрация, приет през 2020 г.

"Предвид мащаба на проблема с корупцията в България и необходимостта от повишаване на прозрачността и отчетността в централното управление, липсата на приложими правила за поведение за лицата, заемащи висши държавни длъжности, е сериозен недостатък, който следва да бъде разгледан приоритетно", е записано в доклада.

Препоръчва се да се въведат всеобхватни правила за етично поведение и почтеност за държавния елит и за техния съветнически апарат, да се публикуват имената на съветниците на премиера и другите дейности, които извършват.

При проверката на място GRECO установява, че няма яснота за функциите на различните органи, борещи се с корупцията. Например Комисията за борба с корупцията "е до голяма степен неефективна". Има забележки и към процедурите за назначаване на ръководството й. Законът за достъп до информацията не се прилага последователно, както и че правилата за предварително консултиране на законопроекти се заобикалят, като те се дават за внасяне на депутати, които са изключени от изискването за това.

Групата отбелязва и непубличните дарения за МВР, с които някои общини се опитват да си спечелят благоразположението на полицията и се препоръчват промени в реда за спонсорството и даренията във вътрешното ведомство. Изрично се отбелязва, че обвиненията в полицейска бруталност не са рядкост, като се цитират случаите на физическо насилие срещу протестиращи и журналисти през 2020 г.

"Сега отговорът на българското наказателно правосъдие на случаите на корупция, включващи лица, заемащи висши държавни длъжности, е незадоволителен и трябва да бъде разгледан спешно", е записано в доклада на GRECO.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови