Разбита е голяма международна банда за трафик на мигранти към ЕС

OFFNews 23 януари 2022 в 15:10 1840 0

Голяма международна организирана престъпна група, специализирана в контрабанда на мигранти, бе разбита чрез съвместна акция на полицията в Албания, Гърция и Италия, подкрепена от Европол и Евроюст. За успеха информираха чрез специално изявление служители на правоприлагащите органи на Европейския съюз.

Акцията е довела до 18 ареста в Албания, 1 в Гърция и 10 в Италия. По предварителни данни от полицията в Албания групата е спечелила милиони евро за контрабанда на над 1100 мигранти в ЕС. Трансферите по море са извършени предимно с яхти, купени или наети от престъпната мрежа, а за капитани са използвани начинаещи моряци, специално набирани от мрежата, съобщи БТА.

Заподозрените - главно от иракски и сирийски произход, са част от престъпна мрежа от около 80 души, за която се твърди, че е отговорна за най-малко 30 операции на трафик на хора по море.

Престъпната група е превозвала незаконно мигранти от Турция до крайбрежието на Саленто в Италия през Албания и Гърция, а след това към други страни от Европейския съюз. Разследването е започнало с разкриването на операция, при която успешно са били спасени мигранти и арестувани осем маловажни контрабандисти.

Европол заяви, че подкрепя това разследване повече от 18 месеца, като улеснява сигурния обмен на информация и организирането на оперативни срещи между следователите, а също така предоставя на партньорите на правоприлагащите органи редовни анализи на разузнаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови