Опозицията не успя да събори правителството на Зоран Заев

OFFNews 12 ноември 2021 в 11:16 820 0

Правителството на македонския премиер Зоран Заев оцеля, след като председателят на парламента Талат Джафери малко преди полунощ закри заседанието, на което трябваше да се гласува недоверие на кабинета.

"Поради това, че не бе гласуван дневният ред, не може да започнат дебати за гласуване на недоверие на правителството. Констатираме, че на правителството не е гласувано недоверие и на тази основа то продължава да работи в пълен състав", каза Джафери, цитиран от БТА.

В залата бяха останали само министрите и премиерът Зоран Заев и още тогава стана ясно, че искането на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за оставката на кабинета е пред провал.

Малко по-рано депутатите от опозицията напуснаха Собранието, но заявиха, че не оттеглят инициативата си за гласуване на недоверие на правителството. Те поискаха бързи предсрочни парламентарни избори за преодоляване на политическата криза.

Заседанието се провали поради липса на кворум, след като един от депутатите от партията БЕСА Кастриот Реджепи не дойде в залата.

"Гражданите трябва да бъдат спокойни, победи евроатлантическа Македония, победи прогресивна Македония. Победи Македония с добросъседски отношения, Македония с добри приятелски отношения със САЩ, с ЕС, благодарен съм на всички коалиционни партньори, обяви първият вицепремиер и министър за политическата система и отношения между общностите Артан Груби. Той подчерта, че с това парламентарно мнозинство остава гарантирана интеграцията в Европейския съюз.

Груби допълни, че всички, които подкрепят Македония да е интегрирана в ЕС, които поддържат Охридския рамков договор и Преспанския договор, са добре дошли в това парламентарно мнозинство. И прогнозира, че предстоят 3 г., за да бъдат изпълнени програмите, обещани на парламентарния вот.

За депутата Кастриот Реджепи Артан Груби каза, че го познава от дълги години и знае какви са неговите лични убеждения.

"Той е един непоправим атлантик, който вярва във Вашингтон, вярва в ЕС и затова не гласува за едно мнимо парламентарно мнозинство, което е антинатовско, антиевропейско, против Охридския договор и против Преспанския, против добросъседските отношения", каза Груби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика