Хаос в македонския парламент. Заев и правителството му може и да се спасят (допълнена)

Срам ме е, че съм част от това политическо блато, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

OFFNews 11 ноември 2021 в 19:09 4166 1

Правителството на премиера Зоран Заев може и да оцелее, след като парламентът на Северна Македония не успява да събере кворум за провеждане на заседанието. За днес бе планирано да се проведат дебати по внесеното от опозицията искане за вот на недоверие на премиера Заев и кабинета му, а гласуването се очакваше в полунощ местно време.

До тази ситуация се стигна след решението на малката албанска партия БЕСА, която досега подкрепяше правителството, но мина в опозиция, да не гласува и да не влезе в пленарната зала.

Това обезсмисля вота, защото опонентите на Заев остават 60 - с един по-малко от необходимото мнозинство в 120-членното Собрание.

Кастриот Реджепи от БЕСА написа във фейсбук, че е променил позицията си в полза на правителството в интерес на народа и на държавата, защото "предвид шанса Република Северна Македония да получи през декември дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз, в този момент на държавата не ѝ трябва политическа криза".

"Имайки предвид политическата инерция след отлагането на оставката на премиера Зоран Заев и силните сигнали от страна на стратегическите партньори САЩ и ЕС, с които общувам чрез висши дипломати, че през декември страната има големи шансове да започне преговори за членство с ЕС, реших да не участвам в парламентарната сесия, където трябваше да се реши да се постави под въпрос моя стратегически национален и държавен ангажимент", написа Реджепи в социалната мрежа.

Депутатите от управляващите Социалдемократически съюз и Демократически съюз за интеграция не влязоха в пленарната зала. Напусна я и председателят на Собранието Талат Джафери, с което необходимият по правилник кворум не беше постигнат.

"Срам ме е, че съм част от това политическо блато", заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред журналисти в парламента, съобщава "Независен весник", цитиран от БТА.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ даде изявление при излизане от парламента, в което се извини на македонските граждани, че трябва да са свидетели на такъв "политически цирк" и каза, че толкова се срамува от това, което се случва днес, и че ще си помисли дали в Македония си струва да се занимава с политика.

Мицкоски обясни, че ще чакат до полунощ да се появи или обади Кастриот Реджепи, тъй като не вижда причина да се крие или да го няма в парламента. Според него Реджепи е държан някъде насилствено, тъй като лидерът на БЕСА Билал Касами е съобщил, че е изчезнал в полицията. Мицкоски дори призова президента Стево Пендаровски и МВР да кажат къде се намира Реджепи.

"Ще почакавеме до 24 часа да видим дали човекът е жив и здрав. Ако не, ще търсим отговори от МВР. Това са методи от 16 век. Срам ме е, че съм част от това политическо блато", каза Мицкоски.

Ден по-рано самият Заев реши да оттегли оставката си като премиер, обещание което бе дал, ако загуби изборите. На балотажа, който се проведе в последния ден на октомври в 44 общини в Северна Македония, най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ победи на повечето места и в столицата Скопие. Заев пое отговорност за загубата и обяви, че се оттегля в опозиция.

Вчера обаче промени мнението си и каза, че има отговорност към държавата и народа и ще работи за стабилно демократично парламентарно мнозинство заради бъдещото еврочленство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки