Нито една авиокомпания да не таксува ръчния багаж, настоява Европарламентът

OFFNews 04 октомври 2023 в 21:58 2969 0

ЕП призовава за единни правила за ръчния багаж в самолетите

Снимка Getty Images

ЕП призовава за единни правила за ръчния багаж в самолетите

Европарламентът иска да се справи с непоследователните правила за ръчния багаж в самолетите.

В резолюция за единните стандарти за ръчния багаж на авиокомпаниите евродепутатите настояват законодателството на ЕС относно правата на пътниците във въздушния транспорт да бъде преразгледано.

Различните правила на авиокомпаниите относно ръчния багаж създават скрити такси и затрудняват сравняването на цените, казват членовете на ЕП.

Освен това, когато пътниците използват различни авиокомпании или им се налага да променят плановете си, противоречивите правила създават объркване.

Евродепутатите подчертават, че при преразглеждането на действащото законодателство на ЕС в областта на въздухоплавателните услуги, Европейската комисия трябва да приложи изцяло съответното решение на Съда на ЕС. Съдът постанови, че авиокомпаниите не следва да начисляват допълнителна такса за ръчен багаж, "при условие че този ръчен багаж отговаря на разумни изисквания по отношение на теглото и размерите му и е в съответствие с приложимите изисквания за сигурност".

Според членовете на ЕП новото законодателство трябва да се съсредоточи и върху други скрити разходи, например такси, свързани с разпределението на местата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови