Германия забрани дейността на 'Хизбула' на своя територия

OFFNews 30 април 2020 в 11:09 2100 0

Германия забрани дейността на своя територия на подкрепяното от Иран ливанско радикално движение „Хизбула“ и го обяви за „шиитска терористична организация“, съобщиха АФП и Ройтерс, цитирани от БНР.

При спецакции полицията задържа предполагаеми членове на „Хизбула“. Според органите на реда до 1050 души в Германия са част от радикалното крило на организацията. 

„Вътрешният министър Хорст Зеехофер забрани шиитската терористична организация в Германия“, написа в Туитър говорител на германското МВР.

Досега Германия правеше разграничение между военното и политическото крило на организацията. Такава е и позицията на Европейския съюз. 

„Хизбула“ е терористична организация, смятана за отговорна за множество атаки и отвличания в целия свят“, заяви Зеехофер пред в. „Билд“. Издадената от него забрана влиза в сила незабавно.

Десетки полицаи и спецчасти са обискирали джамии и асоциации, свързани с „Хизбула“ в Бремен, Дортмунд, Мюнстер днес рано сутринта. Джамията „Ал Иршад“ е Берлин е била отцепена, като отвън е имало поне 16 полицейски микробуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!