Германия напомни, че Македония тряба да включи българите в конституцията си

OFFNews 23 март 2023 в 17:17 2080 1

Аналена Бербок и Буяр Османи

Снимка МВнР на РСМ

Аналена Бербок и Буяр Османи

"Признаването на българското малцинство трябва да бъде включено в конституцията на Северна Македония", заяви германската външна министърка Аналена Бербок. След като това се случи, могат да бъдат отворени и първите преговорни глави по пътя на страната към ЕС.

Една "широка подкрепа в парламента на Северна Македония за конституционните промени ще изпрати сигнал не само в страната, но в целия регион: ние категорично искаме присъединяване към ЕС и ще направим всичко необходимо от наша страна, за да го постигнем", заяви Аналена Бербок, цитирана от Дойче веле.

Знаем какви компромиси и отстъпки направихте за всичко това, като се започне от смяната на името на държавата до постигането на споразумение за промяна на конституцията миналото лято. Знам, че споразумението, което постигнахте с България, не беше лесно за вас и затова се обръщам към всички онези хора, които все още се чувстват неспокойни от това. В моменти като тези, когато става въпрос за идентичността, не трябва да се водят черно-бели дебати. С тази смела стъпка преговорите могат официално да започнат, вие изпращате ясен сигнал до целия регион, че искате да бъдете член на ЕС, каза Бербок след разговора си в Скопие с македонския министър на външните работи Буяр Османи.

Ако не искате младите да отиват в Европа, трябва вие да бъдете в Европа. Окуражавам ви, използвайте всички възможни начини този процес да продължи в следващите месеци. През декември ще идваме в Скопие по линия на ОССЕ, надявам се тогава да започне отваряне на преговорните глави. ЕС живее от различностите, ние сме обединени в различността. Вие доказахте, че нищо не може да ви спре по пътя към ЕС и се надявам до декември заедно да преминем по този път. Преди години промяната на името изглеждаше неприемлива, но договорът от Преспа показа какво можете да направите, ако има политическа смелост, заяви германската външна министърка, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

1

ob1

23.03 2023 в 17:24

Ае, мурзилките дето ритаха срещу френското предложение - какво стана? Май не е зле сериозните държави да ни подкрепят?
 
X

Подкастът на OFFNews