Европейски служби се задръстиха с молби за бежански статут

OFFNews 11 ноември 2015 в 07:38 2349 0

Европейски служби се задръстиха с молби за бежански статут

Европейската служба за бежанците обяви, че системите за предоставяне на убежище в страните членки са задръстени от големия брой молби за бежански статут, съобщава БНТ.

В края на септември на “опашката” за разглеждане са били над 770 хиляди молби за международна защита. Една трета от подателите им чакат най-малко от три месеца, а над 200 хиляди са поискали убежище още преди шест. Най-много молби са подадени в Германия, като само през август те са били 346 хиляди. Тази бройка обаче включва и кандидати за убежище от други страни, включително от Балканите.

Финландия съобщи, че изпитва недостиг на места в специализираните центрове. Причината е прогресивното увеличаване на бежанския приток с по средно хиляда души на седмица. Страната обяви, че подготвя палатки и товарни контейнери, в които да настанява новопристигналите имигранти.

Липсата на място и бавната процедура по предоставяне на убежище водят и до други последици. Най-малко 60 имигранти в един от центровете за временно настаняване в Чехия обявиха гладна стачка. Те протестират срещу продължителността на престоя им в институцията.

Във френския пристанищен град Кале пък отново се стигна до сблъсъци между полиция и имигранти, които искат да се прехвърлят във Великобритания. Напрежението възникна близо до бежанския лагер в Кале, наричан неофициално “Джунглата”. Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат малки групи мигранти, запалили огньове от дървени палети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови