ЕП отхвърли правото на страните членки да забраняват вноса на ГМО

OFFNews 28 октомври 2015 в 18:41 5942 12

Европарламентът отхвърли проект за норма, разрешаваща на страните от ЕС да ограничат или забранят продажбата и употребата на своя територия на ГМО храни или фуражи, одобрени от ЕС.

Причината е, че според евродепутатите предложението може да се окаже неприложимо и да доведе до въвеждането на граничен контрол между страните, които са „за“ и „против“ ГМО.

Предложението проектът да се отхвърли беше на председателя на Комисията по околна среда Джовани Ла Виа от ЕНП. Неговото предложение беше прието с 577 гласа „за“, 75 гласа „против“ и 38 гласа „въздържал се“.

„Аз вярвам, че това предложение би могло да доведе до негативни последици за земеделието в ЕС, тъй като то е силно зависимо от протеини от ГМО източници. Би могло да има и непреки негативни последици за вноса. Накрая, съществуват даже и опасения, дали това предложение е възможно да се приложи, защото в ЕС няма граничен контрол“, посочи той.

Предложението, което щеше да даде на страните членки на ЕС правото да ограничат или забранят използването на одобрени от ЕС генетично модифицирани храни и фуражи на своята територия, беше представено от Европейската комисия на 22 април 2015 г.

Комисията предложи това предложение да последва примера на друга европейска норма, тази за отглеждане на ГМО, която влезе в сила в началото на април тази година.

Тя дава на страните членки правото да забранят отглеждането на своята територия на ГМО, одобрени от ЕС. Само че за разлика от отглеждането, което по необходимост се извършва на територията на някоя страна, търговията с ГМО пресича граници. Това означава, че прилагането на национална забрана за продажба и ползване би била трудна или невъзможна, без да се въведе граничен контрол на вноса, обясниха от ЕП. 

В ЕС са разрешени 58 ГМО - за храна и фураж. В този брой се включва царевица, памук, соя, маслодайна рапица и захарно цвекло.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!