ЕС одобри вноса и търговията с 19 стоки с ГМО

OFFNews Последна промяна на 24 април 2015 в 17:47 6964 11

Европейският съюз одобри вноса и търговията с 19 стоки с ГМО. Преди два дни Еврокомисията предложи реформа, която да позволи на страните-членки да забранят използването им на своя територия, съобщи AFP. 

11 от разрешените стоки са продукти от соя, царевица, рапица и памук на американската компания „Монсанто“. Останалите са продукция на американската компания „Дюпон“ и на германските „Байер“ и BASF. 

17 от продуктите се използват за храна на животни, а другите два са цветя. Одобрението е за период от 10 години. Одобрените днес ще влязат в списък с 58 ГМО продукта, които се смятат за безопасни за използване в ЕС. 

Към момента на територията на Европейския съюз има забрана за отглеждането на ГМО. Предложението на ЕК ще позволи, след като даден ГМО бъде разрешен за отглеждане като храна или фураж в Европа, страните членки да не позволят употребата на въпросния ГМО в своята хранителна верига. 

Те обаче ще трябва да докажат, че техните мерки за неучастие са в съответствие с правото на ЕС, което включва принципите на вътрешния пазар, и с международните задължения на ЕС, неразделна част от които са задълженията на Съюза в рамките на СТО. Решенията за неучастие ще се вземат на законови основания, различни от тези, оценявани на равнище ЕС, тоест риск за здравето на хората и животните и за околната среда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.04 2015 в 16:26

Да ви кажа, "био"-храните са създали повече пед'раси от генно-модифицираните.

28.04 2015 в 15:08

Боже, помогни на обзетите от сатаната да се отърсят от властта му и на глупците - да проумеят, че природата ще се възстанови в един момент, но ще се освободи от тези, които не могат да живеят според природните закони ! И дай сили на съзнаващите безумието и вяра, че то няма да продължи дълго!

26.04 2015 в 18:14

до № 5

Бабо, това, дето се случва в природата му се вика ХИБРИД, не ГМО. Природата не предлага нито ягоди, смесени с гени на риба (онази, северната, дето произвежда "антифриз"), нито растения, дето са ОК да ги напръскаш с отрова, а на тях нищо да им няма. Опасно и неразумно е да се излиза с доводи, че то всичко си е ГМО, какво толкова....
Връзката между разрешаването на вноса и преговорите по ТТП е пряка. Мислех, че Европа няма да се огъне, ама сбърках. От тук насетне гласуваме с портфейлите си.

25.04 2015 в 07:53

За малоумниците от Европа препоръчвам да гледат американския филм "Храна ООД". Поучителен е и за останалите - ще разберат например от ГМО царевицата колко продукти се произвеждат и пряката връзка с диабета и рака.

24.04 2015 в 23:19

"Към момента на територията на Европейския съюз има забрана за отглеждането на ГМО" Това не е вярно! В Европа отглеждането на ГМО растения е разрешено (списък с одобрени сортове) с изключение на няколко страни, включително България. Европейската агенция по безопасност на храните досега не е регистрирала нито един случай на пострадали хора или животни вследствие на консумацията на ГМО. За сравнение, само преди три години в най-масовото хранително натряване от началото на века в Германия загинаха 53 човека - от натуралните и органични кълнове заразени с продуциращи шига токсин Eшерихия коли.

24.04 2015 в 20:19

Пу Бе! ГМО ще ядем ние! Да спонсорираме Америката да си продава лайната! Вместо ние да си произвеждаме чисти плодове и зеленчуци- Неее! Така няма кой да купува тия лайна от ГМО и Американците ще изостанат в развитието!! Мам@ ви д$$а !!

24.04 2015 в 20:17

Моля, образовайте се относно генното инженерство!

Генната модификация се случва непрекъснато в природата. Децата на всеки човек са "генно-модифицирани" копия на родителите си. Само че случайното рекомбиниране на гени (по начина, който се случва при размножаване на организъм) е .. случайно - може да стане нещо хубаво, може да стане и нещо лошо.

Когато се извършва контролирано в лаборатория, резултатите са хиляди пъти по-точни.

24.04 2015 в 19:14

Специално за пазарите на източния блок, където народа няма думата, волята и разума да се опълчи, и закони против тези продукти естествено няма да бъдат прокарани.

24.04 2015 в 19:03

Странно съвпадение или логично следствие:

"Европейският съюз отказа да разреши вноса на генетично модифицирани храни от САЩ. Това е една от основните пречки пред сключването на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между двете най-големи икономики в света.

Американските представители от своя страна изразиха загриженост заради позицията на ЕС да се разреши на държави-членки сами да решават дали да внасят спорните ГМО храни и фуражи.

САЩ и ЕС провеждат в Ню Йорк 9-ия кръг преговори по подготовка на споразумението за свободна търговия.

Търговският представител на САЩ Майкъл Фромън, коментира, че предложението на ЕС за изменение на законодателството относно вноса на ГМО ще позволи на 28-те страни членки "да пренебрегнат одобрените изисквания за безопасност и екологични решения, базирани на науката, и да откажат да внасят генномодифицирани храни и фуражи."

"Ние сме много разочаровани от това регулаторно предложение, което трудно може да се съгласува с международните задължения на ЕС", заяви Фромън.

Според него разделянето на ЕС на 28 отделни пазара за определени продукти "е в противоречие с целта да се развива вътрешния пазар. В момент, когато САЩ и ЕС се стремят да създадат допълнителни възможности за растеж и работни места чрез Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, предлагането на такъв вид ограничения в търговията не е конструктивна мярка"."

darikfinance.bg

24.04 2015 в 19:02

Не е чак толкова лошо, ГМО не значи отрова! Що се отнася производство на лекарства генното инженерство е изключително полезно!