ЕС одобри вноса и търговията с 19 стоки с ГМО

OFFNews 24 април 2015 в 17:47 7530 11

Европейският съюз одобри вноса и търговията с 19 стоки с ГМО. Преди два дни Еврокомисията предложи реформа, която да позволи на страните-членки да забранят използването им на своя територия, съобщи AFP. 

11 от разрешените стоки са продукти от соя, царевица, рапица и памук на американската компания „Монсанто“. Останалите са продукция на американската компания „Дюпон“ и на германските „Байер“ и BASF. 

17 от продуктите се използват за храна на животни, а другите два са цветя. Одобрението е за период от 10 години. Одобрените днес ще влязат в списък с 58 ГМО продукта, които се смятат за безопасни за използване в ЕС. 

Към момента на територията на Европейския съюз има забрана за отглеждането на ГМО. Предложението на ЕК ще позволи, след като даден ГМО бъде разрешен за отглеждане като храна или фураж в Европа, страните членки да не позволят употребата на въпросния ГМО в своята хранителна верига. 

Те обаче ще трябва да докажат, че техните мерки за неучастие са в съответствие с правото на ЕС, което включва принципите на вътрешния пазар, и с международните задължения на ЕС, неразделна част от които са задълженията на Съюза в рамките на СТО. Решенията за неучастие ще се вземат на законови основания, различни от тези, оценявани на равнище ЕС, тоест риск за здравето на хората и животните и за околната среда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!