Дуда печели изборите в Полша с минимална преднина

OFFNews 13 юли 2020 в 10:24 1652 0

Снимка БТА/AP

Действащият полски президент Анджей Дуда печели втория тур на президентските избори с минимална преднина, сочат екзит пол проучванията, предадоха световните агенции.

Според първите резултати Дуда, съюзник на консервативното правителство на партия "Право и справедливост", получава 51,2% при резултати от 99,97% от избирателните секции. Неговият съперник, либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски - 48,8%. Той бе кандидат на най-голямата опозиционна формация, центристката "Гражданска платформа".

Официалните резултати се очакват по-късно днес. Председателят на националната избирателна комисия съобщи, че останалите за преброяване гласове няма да променят резултата съществено.

Гласуването се възприема като битка за бъдещето на страната и са сигнал за обтегнатите отношения с Европейския съюз, отбелязва Би Би Си, като кореспондентът ѝ Адам Истън обръща внимание, че това са най-близките резултати между двама кандидати от падането на комунизма през 1989 г. досега.

Малко след обявяването на резултата от екзит пола Анджей Дуда благодари на гласувалите за него.

По негови данни избирателната активност е била около 70%. Ако това се потвърди, тя ще се окаже рекордно висока за президентски избори в страната.

От своя страна, Тшасковски заяви пред свои привърженици, че в полската история резултатите между съперници вероятно никога не са били толкова близки.

Победата на Анджей Дуда е вестител на спорни промени в съдебната система и продължаващо противопоставяне на абортите и защита правата на хомосексуалистите.

Рафал Тшасковски подкрепи по-прогресивна програма и по-активна роля в Европейския съюз. Според него полските избиратели никога няма да имат друг шанс да променят посоката на страната. 

Първият тур на президентските избори в Полша се проведе на 28 юни. Тогава нито един от 11-те кандидати не успя да спечели над 50% от гласовете. Заради това се проведе вторият тур с участието само на двама от кандидатите - действащият президент Анджей Дуда и кметът на Варшава Рафал Тшасковски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови