Нулева избирателна активност на президентския вот в Полша

OFFNews Последна промяна на 10 май 2020 в 15:14 2415 0

Снимка БГНЕС

Аджей Дуда със съпругата си.

10 май 2020 г. ще остане в историята на Полша с изборен абсурд. Страната с население от 38 млн. души е в "законов цугцванг" с президентски избори днес, които така и не бяха отменени, но пък избирателните секции остават затворени, а избирателната активност е нулева, съобщи БНР.

Седмици на несигурност, объркване и вътрешнополитически битки предшестваха насрочения за днес президентски вот. Провеждането му срещна остра съпротива сред партиите от целия политически спектър, но споразумение за отлагане така и не беше постигнато.

Ярослав Качински, лидер на управляващата партия Право и справедливост и де факто управляващ Полша, направи изявление на 6 май, че вотът ще бъде анулиран от Върховния съд, който ще установи, че избори не са се състояли.

След това председателят на Сейма - полския парламент, ще насрочи нова дата за гласуване само по пощата. Подобен развой е облекчение за опозиционните кандидати, които се опасяваха, че в тази ситуация щяха да бъдат съкрушени от настоящия президент Анджей Дуда.

Облекчение е и за Европейската комисия и международни организации, които отправяха призиви президентският вот да не се провежда днес.

Изявлението на Качински не спря изборния часовник, а на сайта на полската избирателна комисия се отчита избирателна активност.

Абсурдната ситуация се смята за поражение за Качински, който се бореше за провеждане на вот и това дори заплаши да разбие управляващата дясна коалиция между Право и справедливост и партията "Порозумение".

В момента кандидатът на управляващите Анджей Дуда има значителна преднина в предизборните проучвания. Отлагане на вота ще даде възможност на опозицията, а икономическият спад заради пандемията от COVID-19 може да се отрази негативно на управляващите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !