Българи в Белгия: В Деня на народните будители повече от всякога ни е срам от Борисов и Гешев

Инициативата #NeMeMinavaiS200 ще опровергава с факти подвеждаща информация, разпространявана от властта и медиите й

OFFNews 01 ноември 2020 в 16:49 2140 0

Днес, 01 ноември, българи в Белгия отбелязаха Деня на народните будители и отново протестираха срещу управлението на България.

„Не можем да наредим имената на Бойко Борисов и Иван Гешев до тези на достойните народни будители, които почитаме днес. В Деня на народните будители повече от всякога ни е срам от тях“, заявиха протестиращите ни сънародници.

Демонстрантите сравниха приспиването на свободния български дух в последните години, наложено от управляващите, с приспиването в годините на комунистическия режим.

Сънародниците ни бяха категорични, че гражданското общество в България вече е будно. „Нашият протест е в сърцата ни и ние доказахме, че този път няма да позволим на никой да ни приспи“, споделиха в изказванията си демонстрантите.

По време на протеста беше представена и поредната протестна инициатива на организаторите на протестите в Брюксел. По думите им целта на #NeMeMinavaiS200 е с обективни факти и аргументи да бъде опровергавана невярна или подвеждаща информация, споделяна в публичното пространство от управляващи, близки до властта или други обществени или политически фигури.

„Свидетели сме ежедневно на дезинформация и фалшиви новини, с една единствена цел - манипулация и заблуда на българското общество“, казаха протестиращите и заявиха, че те ще се противопоставят на това. Рубриката, която българите в Белгия водят, може да бъде проследена на тяхната Фейсбук страницата Брюксел за България – Brussels Stands for Bulgaria. По време на протеста те дадоха и конкретни примери за дезинформацията относно предложените законодателни поправки по отношение на споделеното пътуване, както и около аферата КТБ.

Сънародниците ни в Белгия призоваха за осъществяване на активен граждански контрол и търсене на отговорност от управляващите за гарантирането на честни и свободни избори, особено в условията на пандемия и при липсата на воля за въвеждане на дистанционно гласуване.

Протестиращите в Белгия ще се включат и в организирания по-късно днес общ виртуален протест на българи в чужбина под надслов „Будни Заедно“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews