Шокиращата новина: Пет деца от България изнасилиха жена в Мюлхайм

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2019 в 08:09 17326 7

"Пет деца от България изнасилиха жена в Мюлхайм" - тази новина, която се върти от събота насам из германските медии, не само шокира, но и те кара да се чувстваш гузен и отговорен - от името на всички български граждани в Германия.

Какво се знае дотук

Какви са фактите? Пет момчета, две 12-годишни и три 14-годишни, завличат 18-годишна жена в горичка край детска площадка в германския град Мюлхайм, където групово я изнасилват. Малко след деянието предполагаемите извършители са задържани, а срещу един от 14-годишните е издадена заповед за арест поради опасност от рецидив - момчето вече на няколко пъти има прояви на сексуално насилие. Останалите деца са спрени от училище, защото родителите на съучениците им сериозно се тревожат. Според агенция ДПА, момчетата са български граждани, говорещи турски. По този повод агенцията припомня за друго групово изнасилване миналата година във Фелберт, след което бяха осъдени осем младежи с българско гражданство, официално посочени като „принадлежащи към турскоговорящото малцинство в България".

За изнасилването в Мюлхайм все още не се знае достатъчно. В ход е разследване и всякакви прибързани заключения или обобщения биха били неуместни и дори противозаконни. Въпреки това всички, които познават структурата на българската миграция към Германия и към Европа като цяло, неизбежно си задават въпроса: какви точно са тези деца с българско гражданство? А оттук следват и още конфузни, дори потискащи въпроси. Например: нима всичките над 300 хиляди българи в Германия трябва да се идентифицират с предполагаемите извършители и да се чувстват виновни заради тях? И още: дали шокиращо крехката възраст на предполагаемите извършители няма нещо общо със ситуацията, в която навярно са отрасли в България? С бедността, в която живеят особено определени социо-етнически групи? С твърде ранната сексуализация, за която са виновни както средата, така и медиите? С насилието, което сякаш (поне виртуално) вече е норма, при това не само в българското общество?

Когато чуем за "изнасилвачи от България"

Разбира се, изнасилвания стават навсякъде по света. И извършителите биват какви ли не: млади и стари, европейци, африканци, азиатци, американци. Така че нелепо би било да стигматизираш определена група, етнос или националност и да поставяш акцента не върху ужасното престъпление, а върху самоличността на извършителите. Въпреки това обаче на човек неизбежно му се свива сърцето, когато чуе „изнасилвачи, произхождащи от България". И му се иска веднага да заговори за хилядите студенти, лекари, инженери, строители и какви ли не още, които - не само в Германия, но и другаде по света - живеят почтено, учат, работят и в общия случай помагат не само на себе си и на близките си, а и на родната си страна. Да не говорим, че много българи в Европа се срамуват не само от онези свои бедни сънародници, които живеят за сметка на социалните каси в Германия, в Австрия и в други по-богати държави от ЕС, но на моменти и от някои хора, които представят страната я в Европарламента, я от трибуната на авторитетни международни форуми.

Между другото: град Мюлхайм на река Рур е един от легендарните центрове на германския театър. Тъкмо там вече покойният български режисьор Димитър Гочев през 2012 година получи една от най-големите театрални награди в Германия.

Б. ред. - Статията е от Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8626

7

prascho

10.07 2019 в 15:40

Живял съм на много места по света, а съм работил на още повече. В 99% от случаите при случайна среща с българи ме е било срам, че съм българин. И повечето от тях не са били цигани.

В една латино-държава консулката ми се зарадва, като ходих да се регистрирам, че съм нормален човек и няма опасност да ме вкарат в затвора, като болшинството останали българи там.

Има читави хора - инженери, лекари, учени и т.н. ама са под 1% за съжаление и рядко се срещат.

22094

6

Стефан

10.07 2019 в 13:14

Когато 90% от престъпниците и затворниците са от един и същи етнос, който е под 5% от населението, етносът има, или няма значение?

3140

5

zuljin

10.07 2019 в 12:09

Естествено, че има значение етноса. Малцинствата у нас живеят безнаказано и са свикнали да правят каквото си искат... От това хора трудно стават! Много бой трябва да изядат първо, после малко глад и лишения и евентуално от някой може и да стане човек.

9506

4

Mayya

10.07 2019 в 11:35

"да поставяш акцента не върху ужасното престъпление, а върху самоличността на извършителите" Няма престъпление без извършители. И когато има повтаряемост на гражданството на извършителите, независимо че са цигани, за съжаление негативите се прехвърлят на всички с такова гражданство. И тъй като при възприемането негативите са по-силни от позитивите, то се формира един образ на бг-емигранта, който наистина е плашещ. Неотдавна и соц.слаб бг-циганин, баща на 3 деца, под влияние на алкохол и наркотици (откъде има пари за тях?!?) изрита жена по стълбите на берлинското метро и го съдиха и за ексхибиционизъм. Но с него бяха още 4-5 човека, които не й помогнаха и не бяха и съдени, защото не са извършители. Е, от този етнос са родителите и на тези "герои"-изнасилвачи, също на приета при тях родителска възраст. След като отношението към този етнос е като към "домашен любимец", изискващ специални грижи и със специално предназначение, доста хора ще бъде изпохапани, увредени и дори убити, И когато накрая неизбежно му се сложи "намордник", пак ще има "правозищитници", които ще скочат и срещу това.

22094

3

Стефан

10.07 2019 в 10:15

Значи, няма нищо шокиращо в това, че всякакви европейци, и в частност германия, поощрява тяхната разпасаност у нас. И изведнъж се шокира, когато те се държат там така, както сами са ги научили? И както било нормално да се държат тука.
Като сами сте посяли вятър - сега сами ще си жънете бурята.

3774

2

ЛАФЪРДИЕВ

10.07 2019 в 08:51

По-важно не е ли ШОКИРАЩАТА разлика в ЗАГЛАВИЯТА???
И класификацията на новините:
Станало в Германия.. Щокиращо.. Със шокиращи до 10 години затвор.. И ефективните присъди..
Станало в България.. Изнасилени, че и убити са баба, дядо, обрали са им пенсиите..
Ама то е станало там на село..
Ама извършителите на 12 до 15 год. са родители.. Имали по две, три деца.. Нямало кой да им гледа децата.. Държавата не им плащала достатъчно детски, та трябвало те да работят и да издържат семейство..
И следва присъда - размахване на пръст, условна.. Че и командироване на жандармерия - да охранява тез добри престъпници от мотористите и футболните ултраси...

73928

1

El Commandante

10.07 2019 в 08:34

"всички, които познават структурата на българската миграция към Германия и към Европа като цяло, неизбежно си задават въпроса: какви точно са тези деца с българско гражданство?"


Е че как хем ще познават структурата, хем ще си задават въпроса?

Така ще е, докато някой се осмели да напише думата "Цигани".

И тея не са деца бе, те на толко се женят тука.